Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δράση πρακτόρων και σφαγή αμάχων

Ο διευθυντής της CIA «πενθεί» για το θάνατο των πρακτόρων στο Αφγανιστάν
Ο διευθυντής της CIA «πενθεί» για το θάνατο των πρακτόρων στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ιορδανός διπλός πράκτορας προκύπτει ότι ήταν ο «καμικάζι» που σκότωσε επτά πράκτορες της CIA καθώς και το σύνδεσμό του με αυτούς (δηλαδή και άλλον πράκτορα στην ουσία), στη βάση Τσάπμαν στην περιοχή Κχοστ του Αφγανιστάν, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα τόσο με αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και με πηγές προσκείμενες στους Ταλιμπάν, ο 36χρονος «καμικάζι» - γιατρός Χουμάμ Κχαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ Μπαλάουι - είχε συλληφθεί πριν από ένα χρόνο στην Ιορδανία για σχέσεις με την «αλ Κάιντα». Κατά την κράτησή του στρατολογήθηκε από τη CIA, και ανέλαβε αποστολή στο Αφγανιστάν όπου του δόθηκε και η «ταυτότητα» του αξιωματικού του αφγανικού στρατού για να «εντοπίσει ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα».

Οι ίδιες, πάντα, πληροφορίες (και από τις δύο πλευρές) υποστηρίζουν ότι σύνδεσμος του αλ Μπαλάουι ήταν ο Αλί μπιν Ζέιντ, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Ιορδανίας και μέλος της βασιλικής οικογένειας. Επισήμως, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν δεν έχουν δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των νεκρών. Οπως φαίνεται, ο δράστης δρομολόγησε τη συνάντηση επικαλούμενος «σημαντικές» πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τον «υπαρχηγό» της «αλ Κάιντα» Α. Ζαουάχρι, που πρέπει να μεταφέρει στη CIA ζητώντας να τον οδηγήσει στη βάση της Κχοστ, όπου εκτέλεσε «εντολές της αλ Κάιντα και του ίδιου του υπαρχηγού της».

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πυροδοτήσει σειρά αναλύσεων για το επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως προς τα ισλαμιστικά δίκτυα. Ενδεικτική του κλίματος είναι έκθεση του think tank Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, όπου τονίζεται ότι πρακτικά, τόσα χρόνια μετά την 11η Σεπτέμβρη, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, να «στήσουν» ένα αποτελεσματικό δίκτυο πληροφοριών.

Παράλληλα με αυτό το περιστατικό αποκαλύπτεται και ακόμα μία επίθεση που υποτίθεται ότι είχε διενεργηθεί εναντίον Αμερικανών πολιτών εργαζόμενων στην πόλη Καρντέζ, στα γραφεία της USAID, όπου στεγάζουν και την «Development Alternatives Inc» (DAI), «μαγαζί» της CIA. Oι πέντε νεκροί «πολίτες» ήταν πράκτορες της CIA οι οποίοι «απασχολούνται» στο εν λόγω ευαγές ίδρυμα, που προωθεί την ιμπεριαλιστική «δημοκρατία» σε πολλές περιοχές του κόσμου, με δράση πέρα από τα αμιγώς πολεμικά μέτωπα, και στη Λατινική Αμερική με στόχο την αποσταθεροποίηση φιλολαϊκών κυβερνήσεων.

Οι άμαχοι τα θύματα

Επίσης ισχυρός παραμένει ο απόηχος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο βόλεϊ του Λακί Μαρουάτ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 90 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, την Πρωτοχρονιά. Τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να θάψουν τους νεκρούς τους, η κυβέρνηση του Πακιστάν ζητά από τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα του Αφγανιστάν να μην εγκαταλείψουν την περιοχή επικαλούμενη την «ασφάλεια της περιοχής», δημιουργώντας σειρά ερωτηματικών.

Τον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί με ακόμα περισσότερα θύματα αμάχων, δίνοντας έναυσμα και «κάλυψη» στον κυβερνητικό στρατό να κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των περιοχών των φυλών, αλλά και στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν να πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις εναντίον - υποτίθεται - «μαχητών των Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα τελικά να σφάζουν αμάχους και να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας στο λαό.

Χαρακτηριστικές είναι έρευνες που κατηγορούν την πακιστανική κυβέρνηση για συνενοχή στο έγκλημα της σφαγής αμάχων από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του γειτονικού Αφγανιστάν, που μόνο το τελευταίο διάστημα ξεπερνούν τους 700.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ