Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εναρμόνιση με τις ανάγκες του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τη λεγόμενη Διά Βίου Μάθηση και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05 που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Διά Βίου Μάθηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση και η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05 ισοδυναμεί με ουσιαστική αναγνώριση των ψευτοκολεγίων, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της υπουργού Παιδείας. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες όχι μόνο για τους νέους που βρίσκονται στην εκπαίδευση, αλλά αφορούν και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των σημερινών και αυριανών εργαζομένων. Η υλοποίηση της λεγόμενης Διά Βίου Μάθησης προωθεί σκόπιμα τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλαδή μια "σούπα" σπουδών και πτυχίων και διαμορφώνει ένα σύστημα πιστοποίησης που αναγκάζει τους εργαζόμενους σε ένα διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων και ψευτοκαταρτίσεων εκβιάζοντάς τους με το δίλημμα ανεργία ή προσωρινή, ελαστική, κακοπληρωμένη εργασία.

Ο στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Με αφορμή την οικονομική κρίση επιχειρούν τώρα την πλήρη αποσύνδεση σπουδών και πτυχίου από το επάγγελμα, που αποτελούσε εδώ και καιρό απαίτηση της πλουτοκρατίας, στόχευση της ΕΕ και προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με άξονα την πιστοποίηση πρόσκαιρων γνώσεων και προσόντων, η κυβέρνηση πλήττει καίρια το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Από αυτές τις ρυθμίσεις στις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης θα δεχτούν ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα οι νέοι και οι εργαζόμενες, εφόσον προετοιμάζονται να γίνουν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό βορά στις ανάγκες και ορέξεις του κεφαλαίου για υψηλότερη κερδοφορία και την ισχυροποίησή του.

Σε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, έχει τη στήριξη της ΝΔ, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ. Η γενικευμένη και σκληρή επίθεση που δέχονται σήμερα όλα τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων αναδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης. Η λαϊκή αντεπίθεση για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ