Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τη Μάχη του Κιλκίς

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,

Με αφορμή δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη» στις 29.11.2009 που αναφερόταν στην μάχη του Κιλκίς, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

1. Κατά του υψώματος Αγίου Γεωργίου-Κιλκίς επιτίθεται ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ σχηματισμός των ανταρτο - ΕΠΟΝιτών του 30ού Συντάγματος Πεζικού της Χ' Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, καθ' ολοκληρίαν ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ, δύναμης Λόχου με διοικητή τον Ορφέα, κατά κόσμον Θωμά Ξάφη, και υπεύθυνο εκπρόσωπο της ΕΠΟΝ τον Λέανδρο Βέττα. Η επίθεση ήταν σφοδρότατη με τους αμυνόμενους να ανατρέπονται, να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να διαρρέουν ατάκτως προς την πόλη του Κιλκίς. Κατ' άλλους, η εξέλιξη της όλης επιχείρησης την οποία αυτοί παρακολουθούσαν από ψηλά, εμφάνισε, εντούτοις, κινδύνους αποκοπής. Κάποιοι απ' αυτούς άρχισαν να διαρρέουν πριν ακόμη οι Ανταρτο - ΕΠΟΝίτες φθάσουν σε απόσταση εφόδου. Τα λάβαρα και οι σημαίες ακολούθησαν...

2. Η αναφερόμενη «προπαρασκευή» βαρέων όπλων πεζικού υπήρξε, αν όχι μηδαμινή, τουλάχιστον σύντομη. Κι αυτό για δύο λόγους:

α) Γιατί υπήρχε φτώχεια πυρομαχικών στα βαριά όπλα γεγονός που φαίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ και

β) λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης των Ανταρτο - ΕΠΟΝιτών της ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ, πολύ γρήγορα η απόσταση ασφαλείας μεταξύ επιτιθεμένων και αμυνομένων ελαχιστοποιήθηκε. Κατά των οχυρώσεων του υψώματος ρίχτηκαν «κάποια» βλήματα όλμων των 81 χιλιοστών και λίγα βλήματα αντιαρματικού πυροβολικού.

3. Η διαρροή προς Θεσσαλονίκη κάποιων αμυνομένων ταγματασφαλιτών εμφανίζεται τρομερά διογκωμένη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, διαρροές έγιναν σε πολλά σημεία. Ετσι ένας αριθμός ταγματασφαλιτών των σχηματισμών του Κιτσά - Μπατζάκ, πανικοβάλλεται από την εξέλιξη της επιχείρησης, άοπλοι και πατώντας επί πτωμάτων των συναδέλφων των, αισθάνονται το τέλος των, ανατρέπουν σε κάποια σημεία τις θέσεις του 3ου Λόχου του 1/30 και διά του «ανοίγματος» διαφεύγουν προς νότον. Στη Θεσσαλονίκη δεν έφθασαν ποτέ κι ακόμη ο αριθμός τους υπήρξε μικρός γιατί το «άνοιγμα» έκλεισε γρήγορα.

4. Διαρροές όμως χωρίς αντεπιθέσεις έγιναν και προς άλλη κατεύθυνση όπως: α) προς Δοϊράνη - Μουριές - Αγ. Παρασκευή - Ροδόπολη από τμήματα ολιγομελή υπό τον Κ. Παπαδόπουλο με επικεφαλής τον ίδιο. Κατά των τμημάτων αυτών εγένετο εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή και στο ορεινό συγκρότημα του Μπέλλες από το Τάγμα Σοφιανού (1/30) β) Προς Τριάδα όπου και έδωσαν την τελευταία μάχη απέναντι στον ΕΛΑΣ με την πλήρη συντριβή των.

5. Ολοι οι αμυνόμενοι ταγματασφαλίτες της σύγκρουσης στο Κιλκίς φορούν δίκοχα και καπέλα όπου ξηλώνοντας τα προηγούμενα σήματα έχουν γραμμένο με μολύβι κόπιας το σήμα ΕΔΕΣ.

6. Στην μάχη του Κιλκίς δεν βρέθηκαν οι Γερμανοντυμένοι του Πούλου. Αυτοί ακολούθησαν τους Γερμανούς. Πήραν μέρος σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος σε σύμπραξη με προδότες άλλων χωρών, Μπαλίστες κλπ. και στήριξαν την «Ελληνική» κυβέρνηση, που όρκισαν οι Γερμανοί στην Βιέννη.

7. Στην μάχη του Κιλκίς οι ΕΛΑΣίτες όλων των τμημάτων μπήκαν με τον αέρα της Νίκης πριν ακόμη «πέσουν τα πρώτα σμπάρα» γίνει δηλαδή αυτό που λέμε στρατιωτικά «λήψη επαφής» με τον αντίπαλο, το καλαμπούρι που κυριαρχούσε ήταν «ρωτήστε ρε σεις πόσα αχλάδια έχει ο σάκος κι η απάντηση ερχόταν στους ίδιους σχηματισμούς «Σιγά ρε 'σεις μέχρι το μεσημέρι θα προλάβουν να τα μετρήσουν;».

8. Θα ήταν μεγάλο έλλειμμα στα όσα γράφονται αν δεν αναφερόταν το υψηλό αίσθημα ευθύνης της Διοίκησης όλων των μονάδων του ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα του ηγετικού κλιμακίου των Μεραρχιών υπό τον Καπετάν Πέτρο - κατά κόσμον Χριστόδουλο Μόσχο.

9. Ο ΕΛΑΣ στην μάχη του Κιλκίς μειονεκτεί έναντι των Ταγματασφαλιτών σε αριθμούς και εφόδια. Η υπεροχή των Ταγματασφαλιτών είναι άμεσα εμφανής. Ο ΕΛΑΣ όμως υπερέχει σε τόλμη και αποφασιστικότητα που του προσδίδουν το δίκαιο του αγώνα του για την Ελευθερία του Ελληνικού λαού. Μαζί με αυτό η υπεροχή από την εμπειρία των αγώνων υπήρξε φανερά έντονη.

Ευχαριστώ για την δημοσίευση

Συντροφικά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΝΑΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ Ανταρτο -ΕΠΟΝιτών

Ι Τάγμα/30ού ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣ - (Χ ΜΕΡΑΡΧΙΑ)

(Τάγμα Σοφιανού)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θρασύδειλη βεβήλωση από φασιστοειδή στο μνημείο του «Αντάρτη» (2022-01-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 28.3 (2004-03-28 00:00:00.0)
1944: Νίκη του ΕΛΑΣ στη μάχη της Γλόγοβας (2000-04-20 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (1997-08-23 00:00:00.0)
Πολεμάμε και τραγουδάμε! (1995-02-19 00:00:00.0)
} (1995-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ