Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ
Απαντούν στην εξαθλίωση και την κοροϊδία

Την Παρασκευή προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα διαδηλώσουν στη Νάουσα

Τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, οργανώνουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, με μπροστάρηδες το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη και το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών. Την Παρασκευή 15 Γενάρη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιούν συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τη Δευτέρα 18 Γενάρη στις 8 το πρωί προχωρούν σε συγκέντρωση στο ΕΚΝ και πορεία προς τον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την άρνηση του υπουργείου Εργασίας να κάνει δεκτό το αίτημά τους, να «παγώσει» τις αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ, με τις οποίες χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που εργάζονται ως μη εποχικές, παρότι εργάζονται εποχικά. Αυτή η απόφαση του ΟΑΕΔ αφήνει εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς Ταμείο Ανεργίας, διότι στις περιπτώσεις των μη εποχικών επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι απαιτείται να έχουν 125 ένσημα (αφαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών), ενώ έως τώρα απαιτούνταν 100 ένσημα. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που οι εκατοντάδες εποχικοί εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, καταφέρνουν με μεγάλη δυσκολία να εξασφαλίσουν από 30 έως και 100 ημερομίσθια το χρόνο. Εξάλλου με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί θα χρειάζονται 70 ημερομίσθια το 2010 για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας και μέχρι το 2013 θα χρειάζονται 100. Επίσης θα χρειάζονται 120 ημερομίσθια για να δικαιούνται παροχές από το ΙΚΑ (άδειες κλπ.).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ημερομίσθια. Ενταξη στο νόμο 1836/89 ( περί εποχικών επαγγελμάτων) με δικαιούχους εποχικού βοηθήματος όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο. Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα και πάνω χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες. Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο. Δικαίωμα παροχών εργατικής εστίας (θερινές διακοπές κλπ.) με 30 ένσημα το χρόνο. Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηριστούν εποχικές όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις που αποκλείονται απ' αυτήν την εγκύκλιο. Να καταργηθεί το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας όσων έχουν ΟΓΑ και να μπουν όλοι στο ΙΚΑ. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 ένσημα εποχικά. Για όσους έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ και θα συνταξιοδοτηθούν απ' αυτόν τον φορέα, να προσαυξάνεται αναλογικά η σύνταξή τους συνυπολογίζοντας και τα εποχικά ένσημα του ΙΚΑ. Εκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για το 2010, λόγω μειωμένης δραστηριότητας του κλάδου, σε όσους εποχικούς πραγματοποίησαν από 30 έως 125 ένσημα. Το επίδομα αυτό να δοθεί και σε όσους εποχικούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν τους κολλήθηκαν τα ανάλογα ένσημα. Ολες τις παραπάνω παροχές να απολαμβάνουν και όσοι έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ