Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πλάνα για «πράσινες μπίζνες»

Οι επιχειρηματικές μπίζνες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος και η σύνδεση με αυτές των πανεπιστημίων αναδείχθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης της νεοδιορισμένης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου με την πρυτανεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης ζήτησε να της παραδοθεί το «master plan» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τις προτεραιότητες του ιδρύματος στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και των υποδομών του ιδρύματος.

Θέλησε ουσιαστικά, να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο, που με βάση το νόμο - πλαίσιο καλείται το ίδρυμα να δρομολογήσει, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή του και μέσα από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια που διαχειρίζεται και έχει την ευθύνη κατανομής η Περιφέρεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση προκρίθηκε ο στρατηγικός στόχος σύνδεσης του πανεπιστημίου με την «πράσινη ανάπτυξη» που αποτελεί μια από τις βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και η οποία, στα πλαίσια της ΕΕ, έχει στόχο την αναζήτηση νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ντυμένες με «οικολογική» και «περιβαλλοντική» ευαισθησία που θα αποτελέσουν νέα πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων.

Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως αμέσως μετά τη συνάντηση με την πρυτανεία η Περιφερειάρχης υποδέχθηκε την μορφωτική ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας για ζητήματα περιβάλλοντος Νταϊάν Μπράουν. Επιδιώκεται, δηλαδή, και γίνεται σαφές, για ακόμη μια φορά, από την κυβέρνηση η προσπάθεια για τάχιστη προσαρμογή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας, του περιεχομένου, των δομών και της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων συνολικά της εκπαίδευσης στα συμφέροντα που υπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση καταρτίζονται και τα επιχειρησιακά πλάνα των πανεπιστημίων, που καλούνται, μεταξύ άλλων, να μπουν στον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων, στη μάχη για τη διατήρηση των κερδών τους που εκτυλίσσεται και στον ενεργειακό τομέα και στο περιβάλλον μέσα από την ανεύρεση νέων αποδοτικών μορφών εκμετάλλευσης στα πλαίσια της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ