Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ
Αύριο διαδηλώνουν στη Νάουσα

Με συγκέντρωση αύριο Δευτέρα, 18 Γενάρη, στις 8 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και πορεία προς τον ΟΑΕΔ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εποχικοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων. Καταγγέλλουν την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, καταδικάζοντάς τους να μένουν χωρίς ταμείο ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αυριανή κινητοποίηση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη και του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών. Από χτες, οι εποχικοί εργαζόμενοι πραγματοποιούν πανεξόρμηση ενημέρωσης στη Νάουσα και τα χωριά της περιοχής καλώντας τον εργαζόμενο λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους και να στηρίξει την κινητοποίηση.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Εργασίας που αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημά τους, να «παγώσει» τις αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ, με τις οποίες χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που εργάζονται ως μη εποχικές, παρότι εργάζονται εποχικά. Αυτή η απόφαση του ΟΑΕΔ αφήνει εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς Ταμείο Ανεργίας, διότι στις περιπτώσεις των μη εποχικών επιχειρήσεων απαιτούνται 125 ένσημα (αφαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών), ενώ στις εποχικές απαιτούνται 100 ένσημα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που οι εκατοντάδες εποχικοί εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, καταφέρνουν με μεγάλη δυσκολία να εξασφαλίσουν από 30 έως και 100 ημερομίσθια το χρόνο. Εξάλλου, με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί θα χρειάζονται 70 ημερομίσθια το 2010 για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας και μέχρι το 2013 θα χρειάζονται 100. Επίσης, θα χρειάζονται 120 ημερομίσθια για να δικαιούνται παροχές από το ΙΚΑ (άδειες κλπ.).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ημερομίσθια. Ενταξη στο νόμο 1836/89 (περί εποχικών επαγγελμάτων) με δικαιούχους εποχικού βοηθήματος όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο. Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα και πάνω χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες. Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο. Να καταργηθεί το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας όσων έχουν ΟΓΑ και να μπουν όλοι στο ΙΚΑ. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 ένσημα εποχικά. Εκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για το 2010, λόγω μειωμένης δραστηριότητας του κλάδου, σε όσους εποχικούς πραγματοποίησαν από 30 έως 125 ένσημα. Το επίδομα αυτό να δοθεί και σε όσους εποχικούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν τους κολλήθηκαν τα ανάλογα ένσημα. Ολες οι παραπάνω παροχές να ισχύουν και για όσους έχουν παράλληλα ασφάλιση στον ΟΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ