Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Λάθος ανάγνωση

Βλέπεις στην τηλεόραση για την Αϊτή κι αναρωτιέσαι γιατί έπρεπε να πληρώσει ο άνθρωπος τόσο μεγάλο φόρο αίματος και θανάτου, από ένα τρομακτικό φυσικό φαινόμενο. Σου απαντούν περιγράφοντας την κυριαρχία της φύσης στον άνθρωπο, «ξεχνώντας» κάθε πρόοδο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί ν' ακούσεις κι ένα «όπου φτωχός και η μοίρα του» και να προχωρήσεις παραπέρα, γιατί η ζωή και οι υποχρεώσεις δεν περιμένουν. Η απόσταση, άλλωστε, κάποιες φορές μας κάνει να βιώνουμε με λιγότερη ένταση ένα γεγονός. Κι όμως, μιλάμε γι' αμέτρητες ζωές χαμένες, χαμένες όχι μόνο απ' το σεισμό, μα κι απ' την εκμετάλλευση ενός ολόκληρου λαού, πεταμένου στα σκουπίδια και στις λάσπες. Ερχεται η επόμενη μέρα και πρέπει να προλάβεις.

Αλλάζεις «συχνότητα» και ασχολείσαι με κάτι πιο «κοντινό» και ...φυσικά «λιγότερο σημαντικό». Ακόμα κι αυτό, όμως, «μακρινό» σου μοιάζει. Βλέπεις στις ειδήσεις τους αγρότες να στήνουν μπλόκα, τους «καταλαβαίνεις». Εκνευρίζεσαι με την κυβέρνηση και τους έγκριτους δημοσιογράφους, που θέλουν να μας πείσουν ότι «τα προβλήματα δε λύνονται μέσα σε τρεις μήνες διακυβέρνησης». Ο αγρότης τούς απαντά ότι δεν είναι τριών μηνών, ότι δε γεννήθηκε την ημέρα που βγήκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και αυτοί σπεύδουν να του σφίξουν το χέρι, ζητώντας του υπομονή! Πάει κι αυτό. Ερχεται η επόμενη μέρα και πρέπει να προλάβεις.

Ακολουθεί άλλη είδηση. Να, κάτι που σε αφορά «άμεσα», το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης. Πριν ακούσεις τα αριθμητικά στοιχεία σκέφτεσαι, για λίγο, ότι και οι προηγούμενες ειδήσεις «άμεσα» σ' επηρεάζουν. Θυμάσαι πως η χώρα που ζεις έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα κι έχουν χαθεί ζωές, απ' την ελλιπή αντισεισμική θωράκιση. Δεν είναι κερδοφόρα επένδυση για τις επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις δεν την ...προτιμούν. Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιείς πως το αγροτικό προϊόν φτάνει σε σένα πανάκριβο και σιχτιρίζεις κάθε φορά που πας ν' αγοράσεις κάτι. Είναι προφανές ότι υπάρχει «κενό», κάποιοι κερδίζουν και κερδίζουν πολλά.

Επανέρχεσαι στην προηγούμενη «συχνότητα». Οπως και να 'χει πιο «άμεσο» είναι να μάθεις τι γίνεται με αυτό το «περιβόητο» Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ακούς το εξωφρενικό ποσοστό μείωσης του ελλείμματος που πρέπει να καλυφθεί. Η αντίδρασή σου είναι αντανακλαστική: Πάλι εγώ θα πληρώσω! Ο παρουσιαστής μιλά για τις «τεράστιες» προσπάθειες της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη «μάχη» που δίνει για τη χώρα. Πάλι σε κοροϊδεύουν. Στο επόμενο θέμα ακούς αναλυτές που συζητούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σου έρχεται να τα σπάσεις όλα, με την υποκρισία και τα λογιστικά τερτίπια της κυβέρνησης. Κι εδώ «κενό» υπάρχει. Κάποιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν χωρίς σταματημό! Το αφήνεις κι αυτό στην άκρη γιατί, όπως είπαμε, έρχεται η επόμενη μέρα και πρέπει να προλάβεις.

Οι σκέψεις σου σε κάνουν να αισθάνεσαι περήφανος που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα, ενώ οι άλλοι «κοιμούνται». Οταν ακούς, όμως, πως όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι κατέχουν, κερδίζουν και η κυβέρνηση τους εξυπηρετεί, τότε αντιδράς. Αρχίζεις την ...ανάλυση που λέει ότι «δε γίνεται τίποτα αν δεν αλλάξει ο Ελληνας». Εκεί εντοπίζεις το πρόβλημα. Μάλιστα, επικαλείσαι «ονόματα» δημοσιογράφων και αναλυτών, που καθημερινά «ενημερώνουν» τον κόσμο απ' τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανήκουν σε αυτούς που κατέχουν και τον υπόλοιπο πλούτο. Τα «ονόματα» , βέβαια, βάζουν στο «παραμύθι» άλλον τίτλο, πιο «σοβαρό». Το ονομάζουν «αλλαγή νοοτροπίας»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ