Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη φοίτηση των μεταναστών

Παρέμβαση για τα ζητήματα εκπαίδευσης μεταναστών με αφορμή τη δίκη της Στέλλας Πρωτονοτάριου

Την ανάγκη να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για ολόπλευρη μόρφωση των μεταναστών τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με αφορμή τη δίκη της Στέλλας Πρωτονοτάριου, πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που ξεκινά σήμερα στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η εκπαιδευτικός κατηγορείται επειδή παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει ότι η δίωξη ασκείται σε μια περίοδο που εμφανίζονται με οξύτητα οι συνέπειες από τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών των μεταναστών. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «το σημαντικότερο στοιχείο που δείχνει την πρόθεση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και της πολιτικής της ΕΕ, να αφομοιώσει και να κρατήσει τους μετανάστες στην εκμετάλλευση και στην απομόνωση, λεία στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, είναι η ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μεταναστών σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά με ίσους όρους μια θέση στην κοινωνία, τόσο της χώρας της σημερινής διαμονής των γονέων τους, όσο στη χώρα καταγωγής τους. Ειδικότερα μιλά για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, εξασφάλιση της ανεμπόδιστης φοίτησής τους, ειδικά θετικά μέτρα στα παιδιά των μεταναστών για σωστή και αποδοτική παρακολούθηση όλων των μαθημάτων και για επιτυχή πορεία των σπουδών τους σε όλες τις βαθμίδες. Επίσης, ζητά να παρθούν ειδικά μέτρα για την ομαλή, χωρίς διακρίσεις και μειονεκτήματα ένταξη των μεταναστόπουλων στα κανονικά σχολεία, ειδικά θετικά μέτρα για την αυτόματη και χωρίς όρους εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στους παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των διαπολιτισμικών και των εθνικών σχολείων, φροντιστηριακών τμημάτων και τάξεων υποδοχής που εντείνουν την γκετοποίηση, διαχωρισμό θρησκείας από την εκπαίδευση, πρόσληψη και ειδίκευση κοινωνικών λειτουργών στα προβλήματα αλλοδαπών μαθητών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

  • Σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο δικαστήριο για τη δίκη της Στ. Πρωτονοτάριου και η ΔΟΕ έχει προγραμματίσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για το Λεκανοπέδιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ