Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πλούσια δράση στις σχολές

Κινητοποιήσεις και πλατιά συζήτηση με τη διακίνηση του ερωτηματολογίου στις σχολές της Βόρειας Ελλάδας

Στιγμιότυπο από την κάλπη του «δημοψηφίσματος» που στήθηκε προχτές στην ΑΣΟΕΕ
Στιγμιότυπο από την κάλπη του «δημοψηφίσματος» που στήθηκε προχτές στην ΑΣΟΕΕ
Αφορμή για εκατοντάδες συζητήσεις με τους φοιτητές σχετικά με το χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το περιεχόμενό της, την αξία του πτυχίου και τις εργασιακές σχέσεις, αποτελεί η πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη διενέργεια σχετικού «δημοψηφίσματος» μέσα στις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Θετική είναι η ανταπόκριση των φοιτητών στην πρόσκληση του ΜΑΣ, παρά την πίεση της «εξεταστικής». Στη Θεσσαλονίκη κάλπες του ΜΑΣ έχουν στηθεί στις σχολές, στην κεντρική βιβλιοθήκη και στη φοιτητική λέσχη. Στις Σέρρες κάλπες στήθηκαν στις σχολές και στο κυλικείο του ΤΕΙ και μέχρι χτες υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 σπουδαστές συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύσσεται σε όλες τις σχολές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οπως προκύπτει από τις συζητήσεις που ανοίγουν με αφορμή το ερωτηματολόγιο του ΜΑΣ, οι φοιτητές σε μεγάλο βαθμό αγνοούν τα μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το «έργο» της ΝΔ. Ετσι αντικειμενικά η συζήτηση αρχικά παίρνει κυρίως χαρακτήρα ενημέρωσης, αλλά καταλήγει σε θέση με την τοποθέτηση των φοιτητών. Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος αναδεικνύεται καθαρά η απαίτηση των φοιτητών την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Αυτό το στοιχείο μεταφέρουν οι φοιτητές του ΜΑΣ που ανέλαβαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις δύο λέσχες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή.

Κινητοποιήσεις σε Καβάλα και Ξάνθη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στο πλαίσιο της δράσης τους ενόψει της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε προχτές και στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα να παλέψουν για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και επιθετικά να διεκδικήσουν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να απορρίψουν το προσχέδιο του υπουργείου για τη διά βίου μάθηση γιατί έρχεται να ενισχύσει το φαύλο κύκλο ανεργία - ψευτοκατάρτιση - ψευτοδουλειά και πάλι ανεργία. Γιατί στην ουσία αποτελεί διά βίου αμάθεια και διά βίου περιπλάνηση στην αγορά εργασίας.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να αντιτάξουν την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παράλληλα το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να απαιτήσουν κατάργηση των κολεγίων και των ΚΕΣ, να μην ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 36/05. Να διεκδικήσουν πτυχία με αξία.

Τέλος ξεκαθαρίζει ότι για τη λύση στο πρόβλημα των ΤΕΙ απαιτείται: Διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και τη δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ