Παρασκευή 22 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενίσχυση καταστολής και συνεργασία με τις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής και διατλαντικής δομής ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ

Τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής και διατλαντικής «δομής» ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ ζήτησε, χτες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ από την ισπανική προεδρία. Μια στρατηγική που είναι σε άμεση συνάρτηση με το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης», το οποίο εντείνει την καταστολή στις χώρες της ΕΕ.

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ενίσχυση της συνεργασίας «στην πολιτική ανταλλαγής πληροφοριών, που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αρχών. Υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες διαθέσιμες στις αρχές κάθε κράτους - μέλους και χρειάζεται να συστηματοποιηθούν». Η ανταλλαγή αυτή που γίνεται σήμερα, τυπικά ή άτυπα, ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών - μελών αλλά και με υπηρεσίες των ΗΠΑ, διεξάγεται κάτω από το μανδύα του αγώνα κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας. Για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα η «τρομοκρατία» περιλαμβάνει ακόμα και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα αλλά και κινήματα κατά της «παγκοσμιοποίησης».

Στη συνέχεια είπε πως «είναι ευκαιρία να εργαστούμε μεθοδικά και να συνεργαστούμε με σχέδιο, προληπτικά και αποτελεσματικά, διαμορφώνοντας μια ευρωπαϊκή, και γιατί όχι, και διατλαντική δομή ανταλλαγής πληροφοριών, κάτι που δεν το κάναμε μέχρι σήμερα». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Οφείλω να ομολογήσω πόσο εκτίμησα τη δημόσια παραδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, που τα "έβαλε" με τις υπηρεσίες της χώρας του, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους».

Ακόμα μεγαλύτερη καταστολή για τους μετανάστες

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολιτική καταστολής της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης. Πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας της Φρόντεξ (Frontex) με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, δηλαδή, το διεθνές και αποτελεσματικότερο κυνήγι των εξαθλιωμένων και τη δυνατότητα σχεδιασμού κοινών πτήσεων επαναπροώθησης των λεγόμενων παράνομων μεταναστών. Με άλλα λόγια, το διωγμό των αλλοδαπών που θα κρίνονται ανεπιθύμητοι με επιχειρήσεις βίαιης ή «ηθελημένης» εκδίωξης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων από τη Φρόντεξ. Ο μηχανισμός αυτός αναβαθμίζεται επιχειρησιακά και ενισχύεται οικονομικά. Στόχος της ΕΕ είναι να εξελιχθεί σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ, να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στα ευρωπαϊκά σύνορα και αποφασιστικές αρμοδιότητες στην επιτήρησή τους.

Εξάλλου, το κείμενο που παρουσίασε η ισπανική προεδρία για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ είναι σε άμεση συνάρτηση με το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης». Σύμφωνα με αυτό ενισχύεται ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα Eurosur, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια) με πρώτο στόχο την καταστολή σε βάρος των μεταναστών. Ακόμα, ενδυναμώνονται ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ γιγαντώνεται το φακέλωμα με τη σύσταση «ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ