Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις για νέες συνομιλίες

ΣΟΤΣΙ.--

Η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ) πιθανά να διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στη Μόσχα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν πως μια επανάληψη των συνομιλιών μπορεί να γίνει «μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας, η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις των προηγούμενων συμφωνιών του κουαρτέτου, και κυρίως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιδεών Σάαρ, προκάλεσε εκ νέου την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα γνωστοποιώντας τη θέλησή του να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη μέσα στους επόμενους μήνες οικοδομώντας νέους παιδικούς σταθμούς, σχολεία και κολέγια...

Εν τω μεταξύ, εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δίνει συνέχεια στις κατηγορίες εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι με την κριτική του στο Ισραήλ, υποθάλπει τον αντισημιτισμό, με αξιωματούχους της ισραηλινής διπλωματίας να απειλούν για νέο γύρο «έντασης» με την, κατά τα άλλα σύμμαχο, Τουρκία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της χτες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες πρόβλεψε ότι ο Φλεβάρης που αναλαμβάνει η Γαλλία την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είναι «κρίσιμος μήνας» για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Δύση και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου.

«Η άρνηση του Ιράν να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου θα μπορούσε να αναγκάσει τα Ηνωμένα Εθνη να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις κατά της ισλαμικής δημοκρατίας» είπε η Μέρκελ, ενώ ο Ισραηλινός ηγέτης την εξήρε για τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση της «εξαιρετικής φιλίας» ανάμεσα σε Βερολίνο και Τελ Αβίβ καθώς και για τη σθεναρή της στάση «στο ιρανικό ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ