Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ-ΣΤΗΜΕΝΑ
Στις λογικές της καταστολής

Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό παρεμβάσεις της κυβέρνησης - για το ντόπινγκ και τους στημένους αγώνες - δημοσιοποιήθηκαν χτες. Κατά την (συνειδητά) πάγια τακτική των εκάστοτε κυβερνώντων, στόχος είναι μόνο η κατασταλτική αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων. Η πρόληψη και η εξέταση του κάθε φαινομένου στην βάση αιτίας - αιτιατού, αποφεύγεται πεισματικά. Γιατί - γνωρίζουν - πως θα οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση, ολόκληρου του συστήματος.

Ο γγΑ, Π. Μπιτσαξής, έθεσε από χτες σε δημόσια διαβούλευση, τις κυβερνητικές προτάσεις για την ποινική αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης και των προσυνεννοημένων αγώνων. Αναφορικά με το ντόπινγκ, η χρήση του από αθλητές αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα. Αντίθετα η παρασκευή και εμπορία των σχετικών ουσιών καθώς και η χορήγησή τους σε ανήλικους, γίνεται κακούργημα. Και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τουλάχιστον 10ετή φυλάκιση. Οι διατάξεις του ελληνικού νόμου θα έχουν εφαρμογή ακόμα και αν το αδίκημα διαπραχθεί από ημεδαπό στο εξωτερικό.

Σε αμφότερα τα αδικήματα, θεωρείται οργανωμένη ομάδα όταν συμμετέχουν σε αυτή τρία ή περισσότερα άτομα. Για το ντόπινγκ «η ιδιότητα του γιατρού, προπονητή ή φυσιοθεραπευτή αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση».

Και για τα δύο εγκλήματα, αν κάποιος από τους εμπλεκόμενους δώσει πληροφορίες, θα έχει ειδική μεταχείριση. «Αν δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με αιτιολογημένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του προσώπου αυτού, αν, δε, το πρόσωπο αυτό έχει ήδη τελέσει κάποιο από τα διωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 έως 3, το δικαστήριο επιβάλλει σε αυτόν ποινή ελαττωμένη κατά το άρθρο 83. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δικαστήριο, εκτιμώντας όλες τις περιστάσεις και ιδίως την έκταση της συμμετοχής του υπαιτίου στην εγκληματική πράξη και το βαθμό της συμβολής του στην αποκάλυψη ή τιμωρία της, μπορεί να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για τρία έως δέκα έτη, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των άρθρων 99 έως 104 ΠΚ. Για τις αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, η έρευνα και οι διενεργούμενες ανακριτικές πράξεις μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και όλες τις ενέργειες του άρθρου 253 Α ΚΠΔ υπό τις αναφερόμενες εκεί προϋποθέσεις». Επίσης «κατά την ποινική διαδικασία για τα εγκλήματα αυτά μπορεί να λαμβάνονται μέτρα προστασίας μαρτύρων» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό άρθρο (9 Ν.2928/2001).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ