Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στάση αναμονής μετά τη «στροφή» Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιφυλακτικές μεν αλλά θετικές σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πρώτες αντιδράσεις στη «στροφή» 180 μοιρών της ιρανικής ηγεσίας σχετικά με την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου. Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, αργά την Τρίτη, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι «το Ιράν δεν έχει πρόβλημα να εξαγάγει το, κατά 3,5%, εμπλουτισμένο ουράνιό του προκειμένου να το παραλάβει έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο (εμπλουτισμένο κατά 20%) μετά από 4 - 5 μήνες».

Η θέση αυτή βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την, μέχρι πρότινος, στάση της ιρανικής ηγεσίας, που αρνιόταν να εξάγει ουράνιο και ζητούσε να γίνει ταυτόχρονη ανταλλαγή και μάλιστα στο έδαφός της, απορρίπτοντας την πρόταση που του είχε καταθέσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), με τη συναίνεση των «6» (πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα - και της Γερμανίας). Ο Ιρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε «τη Δύση» να «χτίσει στο Ιράν πυρηνικούς αντιδραστήρες που τους χρειάζεται η χώρα».

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίστηκαν «έκπληξη» από όλους τους διπλωματικούς κύκλους. Αξιωματούχοι της ΔΕΑΕ απέφυγαν να σχολιάσουν. Ο Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Υποστήριξε ότι αν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν επίσημη απάντηση της Τεχεράνης, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί η ΔΕΑΕ και μπορεί το ζήτημα να εξεταστεί. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν από το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο οι απόψεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν συνολική επίσημη θέση, συμπληρώνοντας ότι «αν όντως είναι έτσι, τότε είναι καλοδεχούμενες». Για «συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό και περισσότερες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο ο Κινέζος ομόλογός του. Επιφυλακτικότερος όλων εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που πιθανολόγησε ότι «η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και στη συνέχεια θα επιδιώξει νέα εμπλοκή ως προς το χρόνο επιστροφής του ουρανίου».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι εκτός από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοτακί, που εμμέσως συμφώνησε με τις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη κίνηση από την Τεχεράνη. Την ώρα, δε, που η φημολογία ως προς το παρασκήνιο και τα κίνητρα της ιρανικής αυτής «στροφής» διογκώνονταν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος Μάικ Χάμερ ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει ότι υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας» με την Τεχεράνη με στόχο την ανταλλαγή κρατουμένων, όπως υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Αχμαντινετζάντ.

  • Η Τεχεράνη ανακοίνωσε, χτες, ότι εκτόξευσε επιτυχώς «πειραματικό διαστημικό πύραυλο», με ζώα, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε αναστάτωση, καθώς ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανησυχούν ότι το «διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί βάση στρατιωτικών επιτευγμάτων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ