Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκάκι στην Ανατολική Αττική

Σκάκι στο Πόρτο Ράφτη. Μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη. Ο Γιώργος (αριστερά) και ο Αντώνης (δεξιά)
Σκάκι στο Πόρτο Ράφτη. Μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη. Ο Γιώργος (αριστερά) και ο Αντώνης (δεξιά)
Αργά, αλλά σταθερά και με τη δραστηριότητα απλών σκακιστών ανεβαίνει η σκακιστική δραστηριότητα και στην ανατολική Αττική. Για παράδειγμα, ο σχετικά νέος Σκακιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κορωπίου, έχει ήδη ανέβει και αγωνίζεται στην Α' Εθνική Κατηγορία. Στην Κάντζα, ο τοπικός Σκακιστικός Σύλλογος, παρά τα όσα οικονομικά προβλήματα, μετά την παύση της επιχορήγησης από την Γ.Γ. Αθλητισμού, αγωνίζεται πάνω από 30 χρόνια και προβάλλει στην περιοχή το πνευματικό μας άθλημα. Πρόσφατα στην Αρτέμιδα της Λούτσας γνωστός σκακιστής και διεθνής διαιτητής, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μαθήματα σκακιού σε Δημοτικά Σχολεία, με σκοπό και τη δημιουργία Σκακιστικού Συλλόγου.

Στο Πόρτο Ράφτη έγιναν προσπάθειες από το συνεργάτη της σκακιστικής στήλης του «Ρ» και τον τοπικό Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο, με μαθήματα σκακιού (1999-2000), που όμως δεν είχαν ευνοϊκή εξέλιξη, λόγω και της μη συμπαράστασης των τοπικών φορέων.

Φαίνεται, όμως, ότι εκείνη η σπορά έπιασε τόπο, οι μαθητές (βλέπε φωτό) και γενικά η νεολαία στο Πόρτο Ράφτη, ενδιαφέρεται για μία αξιόλογη και ωφέλιμη ενασχόληση κι αυτή τη βρίσκει στο πνευματικό άθλημα του σκακιού. Ηδη ενημερώθηκαν σχετικά τα δύο Δημοτικά Σχολεία, το Γυμνάσιο και το Παράρτημα του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη, ενώ εκκρεμεί απάντηση σε επιστολή μου προς τον Σύλλογο από τις 17 Μάρτη του 2009.


Είναι πλέον γνωστό ότι το σκάκι αποτελεί μια κατ' εξοχήν πνευματική δραστηριότητα που απευθύνεται στο σκεπτόμενο άνθρωπο, τον οποίον διδάσκει, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί. Αναπτύσσει την κρίση, την φαντασία και τη δημιουργικότητα. Βοηθά στην πειθαρχία, στον προγραμματισμό και στην αυτοσυγκέντρωση. Διευκολύνει τη συμμετοχικότητα, την κοινή προσπάθεια και την κοινωνική ένταξη. Επιταχύνει την ωρίμανση και την απόκτηση υπευθυνότητας.

* Στο διάγραμμα του κειμένου το Αθάνατο Πρόβλημα του Κ. Μπάγιερ (1855) όπου τα λευκά παίζουν και κάνουν ΜΑΤ σε (9) εννέα κινήσεις, μετά από αλλεπάλληλες θυσίες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ