Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΕΦΑ
Τρέχει να προλάβει το κραχ

Τα μέτρα των διοικούντων του ποδοσφαίρου για τα ελλείμματα των ομάδων αποσκοπούν κυρίως στο να σωθεί το «προϊόν» τους

ASSOCIATED PRESS

Τα μέτρα των διοικούντων του ποδοσφαίρου για τα ελλείμματα των ομάδων αποσκοπούν κυρίως στο να σωθεί το «προϊόν» τους
Τα οικονομικά προβλήματα των περισσότερων συλλόγων της Ευρώπης έχουν θορυβήσει τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) που βλέπουν πλέον πιο καθαρά από ποτέ το ακριβό της προϊόν, όπως έχει μεταλλάξει η ίδια το ποδόσφαιρο και τις διοργανώσεις του, να κινδυνεύει με απαξίωση.

Σκοράρουν... τα χρέη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση των πολυεθνικών ως γνωστό είχε επιπτώσεις και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού εταιρείες που χρεοκόπησαν ή ήθελαν να μειώσουν τα έξοδά τους είχαν άμεση σχέση με αρκετές ομάδες - είτε με τη μορφή βασικών μετόχων είτε με τη μορφή χορηγίας ή συνεργασίας.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά για την εικόνα που επικρατεί σήμερα. Για παράδειγμα, μέχρι λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς οι ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ (Αγγλία) εμφανίζονται να χρωστούσαν όλες μαζί 3,5 δισ. ευρώ, για να ακολουθήσει η Πριμέρα Ντεβιζιόν (Ισπανία) με 3,2 δισ. ευρώ. Αρκετά πιο κάτω όμως χωρίς η εικόνα να θεωρείται καλύτερη, ακολουθεί η Μπουντεσλίγκα (Γερμανία) όπου τα χρέη των ομάδων φθάνουν τα 709 εκατ. ευρώ.

Εικόνα που κάθε άλλο παρά χαροποιεί τους ανθρώπους της UEFA (ΟΥΕΦΑ), αφού πλέον υπάρχει και η αποστροφή των χορηγών, λόγω και της παγκόσμιας κατάστασης, στο να επενδύσουν. Πόσο μάλλον περισσότερο όταν ξέρουν εκ των προτέρων ότι η επένδυσή τους θα κινδυνεύσει λόγω της ρευστής κατάστασης μιας ομάδας.

«Κάλλιον το προλαμβάνειν»...

Με αυτή την εικόνα, η UEFA αποφάσισε να βάλει ένα φράγμα στα διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Οπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή στο σύστημα αδειοδότησης των συλλόγων από την περίοδο 2012/13, πράγμα που σημαίνει πως από το 2013/14 και στο εξής οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα, δηλαδή να μη δαπανούν περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζουν, πράγμα που συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νέες επιταγές, οι σύλλογοι θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αδεια είναι τα ταμεία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών ομάδων

Eurokinissi

Αδεια είναι τα ταμεία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών ομάδων
«Δε θέλω να παρουσιάσω μία εικόνα βιβλικής καταστροφής με την πτώχευση ομάδων, γιατί έχει αποδειχτεί πως στο ποδόσφαιρο πάντα μπορούν να βρεθούν λύσεις, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχει ανησυχία στους συλλόγους και τις λίγκες για την υπάρχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Ινφαντίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον επόμενο μήνα θα δημοσιευθεί έρευνα της UEFA σε 650 συλλόγους, η οποία και αποδεικνύει πως περισσότεροι από τους μισούς έχουν απώλειες κάθε χρόνο, ενώ το 20% εξ αυτών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Επίσης από την έρευνα αυτή αποδεικνύεται πως περισσότερο από το 1/3 των συλλόγων ξοδεύουν 70% των εσόδων τους για μισθούς παικτών, φαινόμενο που κρίνεται ανησυχητικό. «Είναι θετικό πως ο τζίρος των ευρωπαϊκών συλλόγων αυξήθηκε πέρυσι κατά 10%, αλλά τα έξοδα αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 11,5% και οι μισθοί των ποδοσφαιριστών κατά 18%», ανέφερε ο Τζ. Ινφαντίνο, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στα χρήματα που δίνει κάθε σύλλογος για συμβόλαια παικτών. Αλλωστε κάτι τέτοιο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η UEFA θα είναι περισσότερο ελαστική απέναντι σε ομάδες που παρουσιάζουν ελλείμματα, αν αυτές έχουν αποδεδειγμένα επενδύσει στην κατασκευή γηπέδου, προπονητικού κέντρου ή ανάπτυξη των υποδομών.

Από το... κεφάλι οι ευθύνες

Παρά τις προθέσεις των ανθρώπων της UEFA να βάλουν φρένο στα χρέη των ομάδων, φυσικά για τους δικούς τους λόγους, ωστόσο οι διοικούντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κάθε άλλο παρά άμοιροι ευθυνών είναι για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Οι ίδιοι είναι που με τις πολιτικές τους έχουν ανοίξει για τα καλά το δρόμο της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα το πρόσφορο έδαφος για τις μεγάλες μπίζνες των πολυεθνικών, των χορηγών, των μάνατζερς ακόμα και ανθρώπων του υποκόσμου. Αλλωστε τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι χορηγοί στο σημερινό παγκόσμιο ποδόσφαιρο αναγνωρίζουν και φυσικά υποστηρίζουν και τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA. Ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί σχεδόν κυνικά σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα τόνισε: «Το ποδόσφαιρο πλέον δεν είναι μόνο θέαμα. Είναι και μπίζνες. Από τη στιγμή που μπήκαν οι μεγάλες πολυεθνικές, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση γιατί τα χρήματα που δαπανούν είναι τεράστια».

Το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι γυρνάει πλέον για τα καλά μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα οι κρατούντες τα ηνία του αθλήματος να τρέχουν και να μη φθάνουν... Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς... Αλλωστε όταν μιλάμε σήμερα για ποδόσφαιρο πολύ απλά εννοούμε ένα προϊόν προς πώληση, και από την άλλη όταν γίνεται λόγος για ομάδες φυσικά εννοούμε τεράστιες ανώνυμες εταιρείες. Εταιρείες, που η λειτουργία τους βασίζεται στα όσα ορίζουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και σίγουρα η μόνη σχέση που έχουν με τον αθλητισμό είναι η εκμετάλλευσή του, προκειμένου να έχουν κέρδος. Η σύνδεση με τους χορηγούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι πολυεθνικές εταιρείες, δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με τα όσα συμβαίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Δηλαδή κρίσεις, πανικός, καταρρεύσεις, αλλά και - φυσικά - κέρδος για κάποιους.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ