Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Νόμος η άδικη και αντιλαϊκή απόφαση

Εγκρίθηκε χθες με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, που έχουν ήδη καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τη ρύθμιση καταψήφισε το ΚΚΕ. «Είναι άδικη και αντιλαϊκή η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «πρέπει άμεσα να επιστρέψει τα χρήματα, τα οποία εκλάπησαν από αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαφορετικά, η όποια αναγνώριση της αδικίας είναι χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Δεύτερον, να δοθούν τα χρήματα σε όσους έχουν αποσύρει τα αυτοκίνητά τους, στις 77.000 περιπτώσεις αυτές, στις οποίες δεν έχει δοθεί δεκάρα τσακιστή». Οσον αφορά το θέμα ενός αντικειμενικού συστήματος τελών κυκλοφορίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει», γιατί «το κριτήριο των περιβαλλοντικών ρύπων είναι και αυτό ένα κριτήριο που διακρίνει τα νοικοκυριά σε πλούσια και φτωχά. Τα πλούσια νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αυτοκίνητο με πολύ χαμηλούς ρύπους, γιατί είναι πιο ακριβό, ενσωματώνει νέα τεχνολογία. Τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να αλλάζουν τα αυτοκίνητα, παραμένουν στις παλιές τεχνολογίες. Αρα, λοιπόν, ποιοι επιβαρύνονται; Τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά».

Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ομολόγησε για τα μέτρα ότι «η λογική τους δεν είναι πράσινη, είναι αποκλειστικά και μόνο δημοσιονομικά προσανατολισμένη», όμως «είναι μια κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση». Παράλληλα, η αποστροφή της, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να δίνονται κίνητρα για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων και ρυπογόνων οχημάτων, με οχήματα βελτιωμένων επιδόσεων ως προς τις εκπομπές των ρύπων», εκτιμάται πως αφήνει ανοιχτό το θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ