Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αντεργατική επίθεση ... διά «κριτηρίων»

Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από την Ακρόπολη

Eurokinissi

Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων αρχαιολόγων έξω από την Ακρόπολη
Το ΥΠΠΟ-Τ χρησιμοποιεί ακόμη και τα κριτήρια πρόσληψης ως «όπλο» εναντίον των συμβασιούχων εργαζομένων. Η ηγεσία του, μετά την απόφασή της (Γενάρης), να ανακαλέσει την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού για λόγους ...«διαφάνειας» και «αξιοκρατίας» - και ενώ μέχρι τις 31/12/2009 απολύθηκαν 4.000 εργαζόμενοι - «εφευρίσκει» κριτήρια που θέτουν εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πλήθος έμπειρων εργαζομένων!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πλέον, «αναγορεύεται σε κυρίαρχο κριτήριο η εντοπιότητα. Δηλαδή, ο "καλύτερος" αρχαιολόγος επιλέγεται βάσει του τόπου που μένει και ψηφίζει!». Στη συνέχεια, ο «καλύτερος» «ιθαγενής» «επιλέγεται με κοινωνικά κριτήρια: μήνες ανεργίας, αριθμός τέκνων, πολύτεκνοι κ.ά. Αν πάλι ισοβαθμούν (στους μήνες ανεργίας, τον αριθμό τέκνων κλπ.), μόνον τότε θα εξετάσουν το βαθμό του πτυχίου και την προϋπηρεσία (μέχρι 5 έτη και όχι συνολικά)». Επίσης, «μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν μετράνε, όπως και πλήθος άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών κριτηρίων, προφανώς γιατί κατά την κρίση του Υπουργείου δεν αποτελούν προσόντα επιστημόνων!».

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι το κριτήριο της πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή «έχει δημιουργήσει ένα κερδοσκοπικό δίκτυο παραπαιδείας στις πλάτες επιστημόνων». «Υποχρεωνόμαστε, προκειμένου να έχουμε δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις, στην καλύτερη περίπτωση 8μηνων συμβάσεων, να δίνουμε 250-300 ευρώ κάθε 3 χρόνια, χωρίς καν να κάνουμε ένα μάθημα».

Το κριτήριο της «άριστης γνώσης μίας ξένης γλώσσας αδικεί συναδέλφους που γνωρίζουν 2 ή και παραπάνω, αλλά όχι κάποια από αυτές άριστα, ενώ είναι ικανότεροι να χειριστούν την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία (...) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι συνάδελφοι να μη διαθέτουν δίπλωμα άριστης ξένης γλώσσας και ξαφνικά να αποκλείονται από την εργασία».

Θυμίζουν ότι από 1993 έως το 2004 δεν έγινε καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο υπουργείο, παρότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4.200, από τις οποίες οι 600 είναι αρχαιολόγων.

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του νέου Μουσείου Ακρόπολης, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, άρση του 24μηνου, καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους τους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ