Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέτρα - εφιάλτης για τις οικογένειες των εργαζομένων

Η συμφωνία που έκλεισε την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ στα πλαίσια των Συνόδων των υπουργών Οικονομίας περιλαμβάνει σκληρές αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων, αποφάσεις που ξεπερνούν και την πιο ανατριχιαστική, την πιο άρρωστη φαντασία. Το εύρος των μέτρων που προβλέπονται και ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο πρέπει να παίρνονται συμπληρωματικά μέτρα, αποδεικνύει ό,τι καταγγέλλουν οι κομμουνιστές από την αρχή. Οτι το πακέτο των μέτρων που αποφασίστηκαν και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση λήψη και συμπληρωματικών μέτρων δεν αφορούν το ζήτημα της αντιμετώπισης των δημοσίων ελλειμμάτων, αλλά αποτελούν μέτρα που με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της οικονομικής κρίσης προσπαθούν από τώρα να θωρακίσουν το κεφάλαιο, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα φάση κερδοφορίας και συγκέντρωσης.

Η εφιαλτική για τα λαϊκά στρώματα απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ απειλεί στη ρίζα της τη λαϊκή οικογένεια, καθώς επιδιώκουν συνειδητά να γυρίσουν τον ελληνικό λαό πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και υψηλής κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και παράλληλα να αποκατασταθούν οι «ανισορροπίες» που εμφανίζονται σήμερα στο σύστημα της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού που διεξάγεται μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου κατά κύριο λόγο.

Την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί των Οικονομικών, είχαν ήδη ανακοινωθεί και ήταν γνωστά τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η γενικευμένη μείωση των αποδοχών για τους δημόσιους υπαλλήλους, η καθήλωση και περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, η υπέρμετρη αύξηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και τα τσιγάρα, η παραπέρα αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, οι επιλογές για ολοκληρωτικές ανατροπές στο σύστημα των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα.

Κι όμως, αν και όλα αυτά ήταν γνωστά, η κυβέρνηση με το ΕΚΟΦΙΝ συναποφάσισαν:

  • Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, ΙΧ αυτοκίνητα).
  • Νέες περικοπές των μισθών.
  • Επανεξέταση των καταβολών σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας.
  • Νέα αντιδραστικά μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
  • Νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων).
  • Νέα προνόμια στην ολιγαρχία.

Είναι ολοφάνερο ότι η διάσωση του ελληνικού κεφαλαίου προϋποθέτει την ολοσχερή χρεοκοπία του ελληνικού λαού, αφού με τις συγκεκριμένες αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνηση κηρύσσουν με τον πιο επίσημο τρόπο την κλιμάκωση του ολοκληρωτικού πολέμου σε βάρος του ελληνικού λαού. Πόλεμο, στον οποίο συμπαρατάσσεται το μαύρο μέτωπο της ελληνικής και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, με εκτελεστές στο εσωτερικό της χώρας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. και στο εξωτερικό την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, το ΔΝΤ. Πρόκειται για αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε απόλυτη φτώχεια πολλά εκατομμύρια πολιτών και θα οξύνουν περαιτέρω το πρόβλημα της ανεργίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ, θα πρέπει επιπλέον να ληφθούν:

  • Επείγοντα μέτρα μέχρι τις 15 του Μάη, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ.
  • Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
  • Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν ως το τέλος του 2010.
  • Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν ως το 2012.
Συμπληρωματικά μέτρα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται ήδη τα σενάρια για τα συμπληρωματικά μέτρα επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και στο τραπέζι ήδη βρίσκονται προτάσεις που προβλέπουν: Νέα μείωση 10-20% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Νέα μείωση κατά 10% στους μισθούς όσων θεωρείται ότι είναι υψηλόμισθοι. Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Νέα αύξηση στους φόρους των καυσίμων. Από εκεί και πέρα και ενώ αρχικά η πρόβλεψη ήταν να εξεταστεί αργότερα, τώρα φαίνεται πως η κυβέρνηση συζητάει την περίπτωση της μη καταβολής του δώρου του Πάσχα.

Οπως γίνεται κατανοητό, η προσπάθεια ΕΕ και κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των άμεσων εισοδημάτων - αμοιβών των εργαζομένων, αφαίμαξη που θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν και οι νέοι υπέρογκοι έμμεσοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στις συναλλαγές τους.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η προπαγανδιστική παρέμβαση για την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να δεχτούν κάθε μέτρο που παίρνεται σε βάρος τους, επειδή τάχα κινδυνεύει η Ελλάδα με χρεοκοπία. Καλούνται με δυο λόγια να δεχτούν τη δική τους χειροπιαστή πτώχευση και χρεοκοπία, προκειμένου να διασωθούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου με τα κεφάλαιά τους. Αυτό πάντως που καταρρέει και χρεοκοπεί στη συνείδηση του κόσμου είναι τα ιδεολογήματα με τα οποία τάιζαν το λαό τόσα χρόνια, σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τις προοπτικές που ανοίγονται για το λαό μέσα στους κόλπους της.

Μας έλεγαν ότι η πρόοδος και η ευημερία της χώρας είναι συνυφασμένη με τη θέση της ως μέλους της ΕΕ, και σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της. Μας μιλούσαν για τις «πολιτικές σύγκλισης» με την ευρωζώνη, και σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας απειλούνται με μια βίαιη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, που θα τους οδηγήσει πολλές δεκαετίες πίσω. Εκαναν λόγο για τη χρεοκοπία του κεντρικού σχεδιασμού και τη θριαμβευτική κυριαρχία της ανοικτής οικονομίας και των «απελευθερωμένων» αγορών, και σήμερα οι πολιτικές αυτές μας έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού. Διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους την περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη και τη μόνη αλληλεγγύη που βλέπει ο ελληνικός λαός να εκφράζεται έμπρακτα είναι αυτή που βοηθάει την ολιγαρχία της χώρας να τον τσακίσει και να τον καταληστέψει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Για τον ελληνικό λαό, το περίφημο ευρωπαϊκό ιδεώδες δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ιδεολογικό όχημα που χρησιμοποιεί η αστική τάξη για να τον απογυμνώσει από κάθε είδους δικαιώματα και κατακτήσεις, είναι ο ιδεολογικός σπινθήρας που πυροδοτεί τον ολοκληρωτικό, μέχρις εσχάτων, πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον του η ολιγαρχία, το πολιτικό της προσωπικό και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ολα ήταν σχεδιασμένα

Η γραμμή άμυνας που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όντως υπάρχει ενδογενές πρόβλημα (υψηλό δημόσιο χρέος), αλλά από εκεί και πέρα μας πιέζουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού οι κερδοσκόποι και ασκούνται αφόρητες πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη λήψη σκληρών μέτρων. Αρα, η καλή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και με κερδοσκόπους και Βρυξέλλες. Και στο τεντωμένο αυτό σκοινί προσπαθεί να ισορροπήσει... Ετσι δημιουργείται το μέτωπο της «εθνικής συναίνεσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και των πιέσεων που ασκούνται από τη διεθνή κερδοσκοπία και την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υπερθεματίζει, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο των διεθνών αγορών, ενώ αντίστοιχες θέσεις εκφράζει και η κατάπτυστη ηγεσία της ΓΣΕΕ ενόψει της απεργίας στις 24 Φλεβάρη.

Η εικόνα αυτή είναι εντελώς παραπλανητική. Γιατί όλοι αυτοί που μιλούν σήμερα για πιέσεις από τις Βρυξέλλες, «ξεχνούν» ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ μπορεί να τα βρει κανείς στις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και σε μελέτες επιστημονικών φορέων που απηχούν τις απόψεις της άρχουσας τάξης (ΙΟΒΕ). Μπορεί να τα βρει κανείς στις ανακοινώσεις του ΣΕΒ, ο οποίος πάντα μιλούσε για καθυστερήσεις από την πλευρά του πολιτικού συστήματος στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα... Δηλαδή η τσέπη τους, αλλά επειδή είναι και ντροπαλοί, μπερδεύουν την τσέπη τους με τη χώρα... Αρα, υπέρ των μέτρων δεν τάσσονται μόνο οι Βρυξέλλες, αλλά και η ελληνική ολιγαρχία. Και αν η ελληνική ολιγαρχία τάσσεται υπέρ των μέτρων, τα κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντά της, τι θέση θα έχουν; Οι δυνάμεις αυτές πάλι μιλούν γενικώς και αορίστως για τους κερδοσκόπους - λες και οι τελευταίοι είναι κάτι σαν φετίχ - και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ως άλλες καταχθόνιες δυνάμεις έχουν συνωμοτήσει σε βάρος της Ελλάδας. Επιδιώκουν έτσι να ξεκόψουν τη δραστηριότητα του κερδοσκοπικού κεφαλαίου από τη γενικότερη λειτουργία του κεφαλαίου. Αποσκοπούν να αποσιωπήσουν ότι κερδοσκοπική δραστηριότητα αναπτύσσει και το παραγωγικό κεφάλαιο και το εμπορικό κεφάλαιο και φυσικά και το τοκοφόρο - τραπεζικό κεφάλαιο. Οτι, εντέλει, η κερδοσκοπία αποτελεί συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία στη φάση του ιμπεριαλιστικού σταδίου έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Το ίδιο το κερδοσκοπικό κεφάλαιο τέλος - το πλεονάζον κεφάλαιο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την παραγωγή - λειτουργεί ως σύγχρονος πειρατής. Ανιχνεύει και εντοπίζει την ύπαρξη προβλημάτων και επιτίθεται. Ετσι άλλωστε λειτουργεί ο καπιταλισμός στο σύνολό του, κάτι που αποδεικνύεται απτά από τα μέτρα που ανακοίνωσε για την Ελλάδα το ΕΚΟΦΙΝ. Μυρίστηκαν καμένη σάρκα και σαν τις ύαινες ορμούν.


Θ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκή δυναμική(2011-09-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνει μέτρα και εκβιασμούς(2010-02-06 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις στο 100%!(2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ