Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Αποτέλεσμα μιας επικίνδυνης κουλτούρας με σκοπό το κέρδος

Ο «Ρ», συνομιλώντας με ειδικούς επιστήμονες και αθλητές, ανοίγει από σήμερα το φάκελο των συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία έχουν εξελιχθεί σε ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

«Είμαι ...εθισμένος στα συμπληρώματα διατροφής. Μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα και έκανα το λάθος να μην ερευνήσω και να βεβαιωθώ αν αυτό που πήρα είναι νόμιμο». Η δήλωση αυτή (έγινε στο «ESPN») ανήκει στον καλαθοσφαιριστή Χουάν Ντίξον, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, όταν αγωνιζόταν στον Αρη. Τη χρησιμοποιούμε ενδεικτικά. Την άποψη και την τακτική του, δυστυχώς, ακολουθούν πολλοί.

Το θέμα δεν είναι (πρώτιστα), όπως ο Ντίξον και οι ομοϊδεάτες του (θέλουν να) νομίζουν, το νόμιμο ή παράνομο. Αλλά η ...μόδα (και) των συμπληρωμάτων διατροφής, η ελαφρότητα με την οποία κάποιος δοκιμάζει. Η σύνδεση βελτίωσης στην αθλητική απόδοση με τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία συνδέονται (ιδεολογικά και πρακτικά) και με το ντόπινγκ. Εν τέλει το θέμα και η ουσία βρίσκονται στην κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί, για να πλουτίζουν οι εταιρείες παραγωγής και οι μεσάζοντες.

Οπως παραδέχονται οι ειδήμονες, πλέον η έκταση του φαινομένου (και) με τα συμπληρώματα διατροφής είναι θέμα δημόσιας υγείας. Οι μύθοι, οι παραπλανήσεις, οι κίνδυνοι, τα προϊόντα και τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Ακόμα και γονείς εκθέτουν - εκούσια ή ακούσια - τα παιδιά τους (!), με στόχο καλύτερες επιδόσεις, οι οποίες σχετίζονται με το αντάλλαγμα... Το πιο αποτελεσματικό «όπλο», και σ' αυτή τη μάστιγα, είναι η αλλαγή κουλτούρας και η πραγματική ενημέρωση.

Ο «Ρ» από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες ανοίγει το φάκελο που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και συνομίλησε με ειδικούς επιστήμονες καθώς και με αθλητές οι οποίοι φανέρωσαν τις διαστάσεις του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ