Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Ανατιμήσεις πριν τη νέα «έκρηξη» τιμών

Νέα αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, ενώ η κυβέρνηση προωθεί μία ακόμη επιπλέον αύξηση του ειδικού φόρου, που θα πλήξει ευθέως τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 του Φλεβάρη στα 1,252 ευρώ ανά λίτρο, από 1,243 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,72%.

Το κράτος γεμίζει τα Ταμεία του προκειμένου να χρηματοδοτήσει αδρά τα επενδυτικά σχέδια των κεφαλαιοκρατών με το υστέρημα των εργαζομένων. Οι εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια, καθώς και τα πρατήρια διατηρούν τα κέρδη τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αυξάνουν, αφού δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να θέτει όρια στις τιμές. Ετσι ασκείται η «φιλολαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης η οποία ισχυρίζεται διαρκώς και ανέξοδα ότι κόπτεται για το καλό των χαμηλόμισθων, μιλώντας για «δίκαια» μέτρα, πράττοντας ακριβώς το αντίθετο. Μόνο από την τελευταία αύξηση του ειδικού φόρου που ανακοίνωσε, η αύξηση της τιμής της βενζίνης έφτασε στο 15%.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν και πάλι την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να υπάρξει μια μικρή έστω ανακούφιση των εργαζομένων. Ακόμη περισσότερο, η πρότασή του για κατοχύρωση της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, θα ανέτρεπε τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση που θα χειροτερέψει στο μέλλον εάν ευοδωθούν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ