Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νόθος πατριωτισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«

Πατριωτικό» χαρακτήρα προσπαθεί να προσδώσει στον πόλεμο του κεφαλαίου κατά των λαϊκών δικαιωμάτων η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να θωρακίσει τη δεδομένη ταξική συναίνεση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή θύελλα.

Αποτελεί βέβαια πάγια τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, όπως και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, η ταύτιση του ταξικού συμφέροντος της αστικής τάξης με το «εθνικό συμφέρον», προκειμένου να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη και συστηματική προπαγανδιστική εκστρατεία, χρησιμοποιώντας κατά κόρον το ιδεολόγημα του πατριωτισμού, προκειμένου να εμφανίσει τις θυσίες (σ.σ. υπέρ της σωτηρίας της κερδοφορίας του κεφαλαίου) όχι απλά αναγκαίες και αναπόφευκτες, αλλά και υποχρεωτικές (!) «για το καλό της πατρίδας».

«Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά και ότι καθένας, όταν πρέπει, πέρα και πάνω από κόμματα, είναι υποχρεωμένος να βάζει πλάτες αν αυτό θα κάνει καλό στη χώρα του και τον τόπο του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, όπου πήγε «με τη σημαία της Ελλάδας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο.

Αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή «δίνει μάχες για να στηριχθεί η Ελλάδα από την ΕΕ», θέλησε να περάσει στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρόεδρος της ΝΔ, για να αποσπάσει την επανάληψη της δέσμευσης ότι η κοινοτική στήριξη συνίσταται στο να «προχωρήσουν αποφασιστικά τα μέτρα που έχουν θεωρηθεί απ' όλους αναγκαία», όπως είπε ο Ζ. Μπαρόζο.

Ταυτόχρονα, παίρνοντας σαφή θέση στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Α. Σαμαράς δήλωσε υπέρμαχος της «ευρωπαϊκής λύσης», απορρίπτοντας ως «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» τη λύση του ΔΝΤ.

Εχθρός όποιος αγωνίζεται

Με την ψευτοπατριωτική καμπάνια υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, η ηγεσία της ΝΔ δικαιολογεί ταυτόχρονα και την τακτική της συναίνεσης απέναντι στην κυβέρνηση, βάζει γερές πλάτες για να περάσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στρέφεται κατά όσων αντιστέκονται στην «εθνική πολιτική» και αγωνίζονται να χαλάσουν τα σχέδια του μαύρου μετώπου.

Κάτω από τον πατριωτικό μανδύα ξετυλίγει τη σημαία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, επιχειρώντας να παρουσιάσει ως «καινούριο» και «ανανέωση» τις πιο αντιδραστικές και χρεοκοπημένες ιδέες και αξίες της αστικής τάξης. Οι τέσσερις έννοιες - πυλώνες (ελευθερία, δημοκρατία, ισονομία, ανταγωνιστικότητα παντού) του ιδεολογικού μανιφέστου που παρουσίασε ο Α. Σαμαράς στο προσυνέδριο της ΝΔ, είναι απόλυτα ταυτισμένες με το ταξικό συμφέρον της αστικής τάξης.

Σ' αυτό το πνεύμα, ό,τι βάζει φραγμούς στην ελεύθερη δράση των μονοπωλίων είναι ανελεύθερο και καταπιεστικό. Οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, τα ταξικά συνδικάτα, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, το πανεπιστημιακό άσυλο ευθέως στοχοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ ως η σύγχρονη τυραννία.

«Ελευθερία δεν είναι πενήντα άνθρωποι να παραλύουν μιαν ολόκληρη πόλη. Ελευθερία δεν είναι μια μειοψηφία να ταλαιπωρεί καθημερινά μιαν ολόκληρη κοινωνία. Ελευθερία δεν είναι λίγοι θρασείς να τρομοκρατούν και να φιμώνουν τους πολλούς. Αυτό είναι τυραννία», ήταν ορισμένες από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο Α. Σαμαράς για να κατακεραυνώσει όσους αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή στρατηγική.

Ο εχθρός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι «οι συντεχνίες, τα οργανωμένα συμφέροντα, οι κλίκες, οι κάστες, τα κυκλώματα, που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των πολλών», αλλά βέβαια δεν εννοεί την «κλίκα» της πλουτοκρατίας.

«Πράσινο φως» σε όλες τις ανατροπές

Κάτω από το σύνθημα «ανταγωνιστικότητα παντού» η ηγεσία της ΝΔ προσφέρει ιδεολογικοπολιτική στήριξη στις αντιδραστικές τομές και μεταρρυθμίσεις που συμπιέζουν μισθούς και δικαιώματα, ακριβώς για να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές), θεωρούνται ως αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της εγχώριας καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως περιμένει από την κυβέρνηση και την πιέζει να πάρει τις απαραίτητες «πρωτοβουλίες».

«Πράσινο φως» έχει δώσει και για το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την κατάργηση του 14ου μισθού κ.ο.κ.

Το πρωτόγνωρο αυτό σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων η ηγεσία της ΝΔ το εμφανίζει ως επιβαλλόμενες θυσίες για το καλό της πατρίδας. Παρ' όλα αυτά, θέλει να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή, κρατώντας τάχα αποστάσεις από την κυβέρνηση. «Μας ρωτούν: Συναίνεση ή όχι; Απαντώ: Στηρίζω τη χώρα, όχι την κυβέρνηση», αποφάνθηκε ο Α. Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη ΝΔ, το συμφέρον της χώρας ταυτίζεται με αυτό της ντόπιας αστικής τάξης και πάνω εκεί εδράζεται και η μεταξύ τους συναίνεση.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ