Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Αντιμονοπωλιακό μέτωπο και ενίσχυση της Συντονιστικής

Στην εισήγησή του στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη ο Π. Γαλανόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στο Ασφαλιστικό, στα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), στους άμεσους στόχους των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ.

«Επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τον πόλο αντίστασης και αντεπίθεσης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, να δυναμώσουμε το συντονισμό δράσης μας με τα άλλα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα, την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ. Η ανάγκη ισχυροποίησης του αντιμονοπωλιακού πόλου προβάλλει επιτακτικά από το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, σε επίπεδο ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ - Επιμελητηρίων, όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, αντίθετα είναι ο ιμάντας περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού συμμετέχουν σε όλους τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους για το πόσα θα χάσουμε. Συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, και τον ανταγωνισμό, συμμαχούν με το ΣΕΒ».

Πρόσθεσε ακόμα: «Για την πλουτοκρατία τα ταμεία είναι γεμάτα, και άδεια όταν πρόκειται για ανάγκες λαϊκές. Ελλείμματα έχουν και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα λαϊκά στρώματα, για να επιβάλλουν τα προγράμματα σταθερότητας, για επιβολή πολιτικών λιτότητας. Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δήθεν εκβιάζεται από την ΕΕ ή διάφορους χρηματιστηριακούς οίκους. Η πολιτική της ΕΕ είναι και πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν τις δήθεν πιέσεις και εκβιασμούς σαν όπλο στη διαμάχη τους με τα λαϊκά στρώματα».

Για την πρόταση της ΠΣΕΑ ο Π. Γαλανόπουλος τόνισε: «Οι θέσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - αυτοκινητιστών δεν είναι απλά ένα άθροισμα αιτημάτων αλλά είναι συνολικά μια πολιτική πρόταση που απαντάει στις σημερινές ανάγκες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ αυτοκινητιστών και ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για βαθιές αλλαγές που οδηγούν στη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Τα αιτήματά μας διαμορφώνονται με βάση την αντίληψη ότι και εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες συμμετέχουμε με τη δουλειά μας στην παραγωγή του κοινωνικού πλούτου, όπως άλλωστε συμμετέχουν η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο αυτός ο πλούτος να χρησιμεύει για την κάλυψη των αναγκών αυτών που τον παράγουν».

Για τους αγώνες και τη συμμαχία υπογράμμισε: «Αυτά τα αιτήματα για να ικανοποιηθούν απαιτούν μαζικούς και αντιμονοπωλιακούς αγώνες, σε συνεργασία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ. Επιβάλλεται το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, με συσπείρωση σε αυτήν Ομοσπονδιών και Σωματείων.

Τα Σωματεία απαιτείται να γίνουν πιο μαζικά, πιο μαχητικά, να καλλιεργούν την αντιμονοπωλιακή συνείδηση. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα σε συμβιβασμούς και δυσκολίες που πηγάζουν απ' την εξουσία των μονοπωλίων και από αυτές που δημιουργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Τα Σωματεία πιο αποφασιστικά να καλλιεργήσουν την ανάγκη της συμμαχίας μας με την εργατική τάξη, σε αντίθεση με τη συμμαχία που έχουν κάνει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές μας ηγεσίες με τον ΣΕΒ.

Οι όποιες αντιθέσεις έχουμε με την εργατική τάξη, λόγω της διαφορετικής μας θέσης στην παραγωγή, είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Εκείνο που προηγείται και μας ενώνει είναι ότι τα μονοπώλια είναι κοινός μας αντίπαλος».

Για την ενίσχυση της Συντονιστικής είπε: «Στην ΠΣΕΑ έχουν θέση όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες, ανεξάρτητα αν συμφωνούν στην α' ή β' επιλογή. Το κριτήριο συμφωνίας μαζί μας θα πρέπει να είναι ο αγώνας της κάλυψης των αυξημένων και σύγχρονων κοινωνικών αναγκών ενάντια στα μονοπώλια (...) Πρέπει να αναλάβουμε το καθήκον να στήσουμε Σωματεία - Ενώσεις σε κλάδους και περιοχές που δεν υπάρχουν, όπως στο εμπόριο και αλλού. Επιδιώκουμε νέα Σωματεία, με αποφάσεις τους, να συμμετέχουν στην ΠΣΕΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ