Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Πρέπει να διευρυνθεί η βάση των αθλουμένων»

Ο Γιώργος Παπανδρεόπουλος, σωματειακός προπονητής του ΣΕΓΑΣ και γυμναστής, μιλάει στον «Ρ»

«Αν διευρυνθεί η βάση των αθλουμένων, τότε - είναι μαθηματικά βέβαιο πως - θα βρεθούν περισσότερα παιδιά με δυνατότητες, με ταλέντο. Τα οποία, αν βέβαια δουλευτούν σωστά, θα μπορέσουν να κάνουν πρωταθλητισμό. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναπτυχθεί η βάση. Μέσα από εκεί θα έρθει ο υγιής πρωταθλητισμός. Να μπορέσουν να μπουν στους χώρους περισσότερα παιδιά να γυμναστούν, για να έχουμε τη δυνατότητα - με την καθοδήγηση άξιων προπονητών - να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Οι φράσεις αυτές ανήκουν στον Γιώργο Παπανδρεόπουλο. Σωματειακό προπονητή του ΣΕΓΑΣ στον ΚΟΥΡΟ Πάτρας και γυμναστή σε σχολείο. Τον άνθρωπο που ανακάλυψε πριν περίπου 13 χρόνια την Αντωνία Στεργίου, πρωταθλήτρια του ύψους γυναικών. Εκτοτε, μέχρι σήμερα, πορεύονται μαζί. Σε μια καθημερινή αναμέτρηση με τα όριά τους, τον εαυτό τους, τον πήχη, τη ζώσα πραγματικότητα. Αμφότεροι ήταν από τους βραβευθέντες στη σχετική εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ (έγινε την Τρίτη) για τα επιτεύγματά τους και το 2009.

Επικοινωνήσαμε μαζί του λίγη ώρα μετά το τέλος (άλλης) μιας προπόνησης με την αθλήτριά του. Το (καθημερινά) φορτωμένο πρόγραμμά του και η φυσιολογική κούραση που επιφέρει δε λειτούργησαν ανασταλτικά. Δέχτηκε να μας μιλήσει για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, τον αθλητισμό. Μοιράστηκε μαζί μας τις απόψεις του για την κορυφή αλλά και τη βάση της πυραμίδας, τις εμπειρίες του από τους στίβους και το σχολείο.

«Την βρήκα στο σχολείο»

Οι επιτυχίες της Αντωνίας Στεργίου είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται με τον προπονητή της Γιώργο Παπανδρεόπουλο

ICON Press

Οι επιτυχίες της Αντωνίας Στεργίου είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται με τον προπονητή της Γιώργο Παπανδρεόπουλο
Ζητήσαμε από τον Γ. Παπανδρεόπουλο να γυρίσει - μέσω του θυμητικού - το χρόνο πίσω, στην αρχή της γνωριμίας του με την (μετέπειτα) αθλήτρια και πρωταθλήτρια. «Την Αντωνία την βρήκα στο σχολείο. Μέσα σε ένα τσούρμο παιδιών είδα ένα ψηλό αδύνατο κοριτσάκι. Πήγα κοντά της και την ρώτησα αν ασχολείται με τον αθλητισμό. "Οχι κύριε" μου απάντησε συνεσταλμένα. Την ρώτησα αν θέλει το απόγευμα να κάνει μια προπόνηση και μου απάντησε καταφατικά. Ετσι και έγινε. Ηταν η αρχή μιας όμορφης πορείας. Με κοινή φιλοσοφία, κοινούς στόχους, κόπους, εμπόδια, πολύ προσπάθεια και θέληση για δουλειά».

Η Αντωνία Στεργίου γεννήθηκε στις 7/7/1985. Εχει ύψος 1,79 και είναι 58 κιλά. Οταν ξεκίνησε το άλμα σε ύψος η επίδοσή της ήταν 1,35. Πλέον έχει φτάσει στο 1,97, το οποίο αποτελεί τη 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα (πρώτη είναι το 2,03 της Νίκης Μπακογιάννη). Κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων (1,80), νεανίδων (1,93) και από το 2007 ως τώρα κατακτά την πρωτιά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών/Γυναικών σε κλειστό και ανοιχτό στίβο. Επιπλέον έχει πανηγυρίσει διακρίσεις και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Τι έπεται ήταν η ερώτησή μας; «Στόχος μας είναι να βρίσκεται μέσα σε όλες τις διοργανώσεις», μας λέει ο προπονητής της. «Επίσης να έχει σταθερή πορεία με άλματα πάνω από 1,90. Φυσικά θέλουμε επιτυχίες και μετάλλια. Το βασικό όμως ζητούμενο, είναι η σταθερότητα. Αυτή πιστοποιεί την αξία. Είναι 25 χρονών και πιστεύω ότι έχει ακόμα 7 - 8 χρόνια αθλητικής καριέρας».

Πέρα από το παρελθόν και το παρόν, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους ανθρώπους του χώρου, της ανήκει και το μέλλον. Γιατί, εκτός από τις ικανότητες και τη σκληρή δουλειά, την βοηθάει και ο χαρακτήρα της. Μετρημένη και συγκροτημένη, με υπομονή και επιμονή την χαρακτηρίζουν, όσοι την γνωρίζουν. Και εξάρουν τη φιλοσοφία της. Η επιτυχία, για την Αντωνία, αξίζει μόνο όταν προέρχεται από σκληρή δουλειά και θεμιτά μέσα. Για την πρωταθλήτρια του ύψους ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ούτε η νίκη είναι αυτοσκοπός. Δεν μπήκε λοιπόν ποτέ στον πειρασμό να αναζητήσει... σύντομους και πλάγιους δρόμους. Και προφανώς στη διαμόρφωση αυτής της στάσης ζωής συνέβαλε και ο προπονητής της.

-- Τι χρειάζεται για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό;

-- «Για να κάνει κάποιος αθλητής επιδόσεις υψηλού επιπέδου κατά την άποψή μου χρειάζεται 4 στοιχεία: 1) το ταλέντο, 2) προπονητή με γνώση και μεθοδικότητα, 3) χρόνο για την επίτευξη των στόχων, 4) συνέπεια και προσήλωση στην προσπάθεια.

Δυστυχώς κάποιοι που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, μη έχοντας αυτά τα στοιχεία, επιδιώκουν τις υψηλές επιδόσεις με άλλα μέσα. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλα πεδία της ζωής μας. Αποτελεί άποψη και πρακτική μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Θέλουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τη μικρότερη προσπάθεια να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Χωρίς σωστή Παιδεία δεν κάνουμε τίποτα

«Το ντόπινγκ είναι μια μάστιγα για τον αθλητισμό. Πρέπει να καταλάβουν γονείς, παιδιά, προπονητές ότι αθλητισμό μπορούν και πρέπει να κάνουν όλοι. Πρωταθλητισμό πρέπει να κάνουν αυτοί που έχουν τις δυνατότητες. Δεν πρέπει να πιέζουμε καταστάσεις. Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά να έχουν συνέπεια, υπομονή, επιμονή, υγεία, συναδελφικότητα. Τα βοηθάει να μην είναι ευάλωτα στα ναρκωτικά και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις. Να έχουν ισορροπία.

Αν κάποιο παιδί έχει τις ικανότητες, τότε και μόνο τότε θα το δείξει μέσα στο χρόνο. Η επιμονή και η υπομονή, του ίδιου και του προπονητή του, θα φέρει το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να πιέζουμε καταστάσεις, γιατί τότε χάνεται η αξία του αθλητισμού. Πρωταθλητές είναι λίγοι και πρέπει να είναι μόνο αυτοί που μπορούν, το θέλουν, δουλεύουν σκληρά και τίμια γι' αυτό».

Ο καταξιωμένος προπονητής τονίζει ότι «σ' όλο τον αθλητισμό και ειδικά στο στίβο μας έχει κάνει ζημιά το ντόπινγκ, οι απαγορευμένες ουσίες. Πρέπει να γυρίσουμε τα πράγματα πίσω. Να πείσουμε ότι δεν κινδυνεύουν, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε τα παιδιά στο χώρο. Τα παιδιά δεν έρχονται εύκολα στα γήπεδα γιατί δεν έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Εχουμε δυσκολία, με όλα αυτά που γίνονται να πείσουμε τους δικούς μας ανθρώπους ότι είμαστε καθαροί. Πόσο μάλλον άλλους ανθρώπους».

Συμφωνεί ότι στον πρωταθλητισμό υπάρχει πίεση και προσθέτει: «Το θέμα είναι πόσες αντοχές έχεις για να αντιστέκεσαι. Και αυτό είναι θέμα σωστής παιδείας. Οσο πιο καλλιεργημένοι είναι αθλητής και προπονητής, κατανοούν ότι ο πρωταθλητισμός είναι για τους λίγους. Αυτούς που έχουν τις ικανότητες και μπορούν. Με τη σωστή παιδεία επίσης αναπτύσσεται η αυτογνωσία. Καταλαβαίνεις ότι σκοπός (πρέπει να) είναι η βελτίωση της επίδοσης με θεμιτά μέσα και μόνο. Και αυτό σε ικανοποιεί. Βελτιώνει τις άμυνες σου απέναντι στα "υψηλά κίνητρα", το χρήμα, και βάζει πάνω από όλα την ψυχική και σωματική σου υγεία.

Σε ενδιαφέρει ο δρόμος που διανύεις και αν μπορεί το καλύτερο αποτέλεσμα να έρθει με τη δουλειά και τη σωστή επιστημονική στήριξη και μόνο. Αξία έχει το ταξίδι και όχι τόσο ο προορισμός. Το επίπεδο της συνείδησης και της κουλτούρας είναι θέμα παιδείας. Αν δεν αναπτύξουμε την παιδεία, δε θα κάνουμε τίποτα».

«Η πολιτεία να στηρίξει μια άλλη φιλοσοφία»

-- Ο ρόλος της πολιτείας ποιος πρέπει να είναι;

-- «Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε ένας λαός 10 εκατ. Το να μπορεί μια αθλήτρια, ένας αθλητής να είναι μέσα στους 10-12 καλύτερους του κόσμου είναι επιτυχία. Δεν είναι αυτοσκοπός το μετάλλιο. Η πολιτεία είναι αυτή που βάζει τους κανόνες. Για να καταλάβει ο άλλος ότι αν παρανομήσει θα πάει σπίτι του. Πρέπει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους. Ετσι θα απομακρυνθούν οι κομήτες και οι διάττοντες αστέρες. Θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν έχουν θέση στο χώρο.

Πρέπει η πολιτεία να πείσει για το τι πραγματικά θέλει. Οτι σκοπός της είναι να αθλούνται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Το ιδανικό θα ήταν να προβάλλει και να στηρίξει μια άλλη φιλοσοφία. Η άσκηση, ο αθλητισμός - για την πλειοψηφία του κόσμου - είναι υγεία, βοηθάει στη διαμόρφωση ισορροπημένου χαρακτήρα κλπ. Οποιος αθλείται κερδίζει ακόμα και όταν δεν έχει δυνατότητες για μεγάλες επιδόσεις. Αλλά και να καλύπτει τον αθλητή με ταλέντο και δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα. Ωστε αυτός απερίσπαστος να ασχολείται με τον πρωταθλητισμό. Θα βοηθούσε και θα βελτίωνε πολλά πράγματα».

Συνεχίζεται

(σ.σ. Οι επισημάνσεις δικές μας)


Γιώργος Καντζιλιέρης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ