Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟποίηση και συνδιαχείριση του Αιγαίου

Η λυκοσυμμαχία έχει το κουμάντο, παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση

Τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και τη συνδιαχείριση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επιβεβαίωσε με τα όσα είπε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος.

Για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού αεροπορικού κέντρου στη Λάρισα (CAOC), ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ενεργοποίησή του και «θα δούμε με ποιο σχήμα διοίκησης», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θέτει με έντονο τρόπο το θέμα της διασυνδεσιμότητας των ραντάρ στο Αιγαίο», ενώ «εκκρεμεί το θέμα των θέσεων διοίκησης». Βέβαια, προσπέρασε το κρίσιμο ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, την υψηλή ευθύνη για τον οποίο έχει ούτως ή άλλως το ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Να επισημάνουμε ότι η «διασυνδεσιμότητα των ραντάρ» αποτελεί την εφαρμογή της ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε εφαρμογή της ενοποίησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ του εναέριου χώρου και της κατάργησης των εθνικών συνόρων μεταξύ των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Δηλαδή επικοινωνία και ενιαίο ελληνοτουρκικό σύστημα ραντάρ παρακολούθησης του εναέριου χώρου, τόσο του διεθνούς όσο όμως και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πάνω και γύρω από τα νησιά και μέχρι τις ακτές της Εύβοιας και έξω από την Αττική. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στο ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης μεταξύ στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η ΝΑΤΟποίηση, άλλωστε, του Αιγαίου είναι μια διαχρονική διαδικασία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους.

Στην παρούσα φάση, στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται να παραμείνει ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου και για το σκοπό αυτό, ως προς τη λειτουργία του CAOC της Λάρισας, «προτείνουμε μια ευέλικτη λύση διατήρησης της παλαιάς δομής ή εφαρμογή της νέας δομής, χωρίς, όμως, να λυθούν θέματα διασυνδεσιμότητας και χωρίς να λυθούν θέματα κατανομής θέσεων ανωτάτων αξιωματικών». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο είναι μια «γκρίζα περιοχή».

Μάλιστα πάει και παραπέρα, προτείνοντας έναν τρόπο διοίκησης «πιο ευέλικτο, πιο απλό, πιο λιτό, λιγότερο ακριβό τρόπο, ενδεχομένως, θα ήταν για μας και για την περιοχή μια λύση αποσυμφόρησης, η οποία θα έλυνε και δε θα δημιουργούσε προβλήματα».

Ο υπουργός Αμυνας στο σημείο αυτό φέρνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού μιας μεγάλης ζώνης του Αιγαίου ως «περιοχής αποφυγής εντάσεων», σενάριο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας υπό τη μορφή «αποφυγής εντάσεων» ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή της γραμμής διχοτόμησης του Αιγαίου που μεθοδεύει η τουρκική πλευρά.

Σε άλλο σημείο ο Ε. Βενιζέλος ήταν πιο αποκαλυπτικός, αφού παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι το αφεντικό του Αιγαίου και στα επιτελεία του φθάνει από τα ραντάρ πρώτα η εικόνα του Αιγαίου. «Οσο η Τουρκία, είπε, θέτει με τέτοια επιμονή ζήτημα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ της για μια εικόνα που ούτως ή άλλως την έχει γιατί είναι κοινό κτήμα στις νατοϊκές δομές, υπονοώντας ότι έτσι θα πρέπει να της αναγνωριστεί επίσημο δικαίωμα ελέγχου σε μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, η οποία τελικώς είναι περιοχή του FΙR Αθηνών και του ελληνικού εναερίου χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ