Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιμορραγία για το λαό σε χρήμα και έμψυχο υλικό

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο ξοδεύονται για τη συντήρηση περισσότερων από 2.100 Ελλήνων στρατιωτών σε όλη τη Γη

Πάνω από 2.100 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Eurokinissi

Πάνω από 2.100 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα
Συνολικά 395 αξιωματικοί και 1.727 οπλίτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΕΔΥΕ σε σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Σε ετήσια βάση, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής μόνο στις ιμπεριαλιστικές αποστολές ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, την τελευταία δεκαετία, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι αποστολές, έχουν δαπανηθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Η λίστα της ντροπής

Ενδεικτική για την ελληνική στρατιωτική παρουσία ανά τον κόσμο είναι η παρακάτω λίστα:

1. Επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

-- Enduring Freedom. Στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ (USCENTCOM) συμμετέχουν 3 Ελληνες αξιωματικοί, με ευθύνη το σχεδιασμό και τη διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.

-- Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν). Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του NATO. Μετά τη συμφωνημένη αναβάθμιση της αποστολής θα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 250 αξιωματικοί και οπλίτες.

-- Επιχείρηση Active Endeavour (Ενεργός Προσπάθεια). Η Ελλάδα συμμετέχει με 66 αξιωματικούς και 365 οπλίτες και με εξοπλισμό 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, που ξεκίνησε στις 6/10/2001.

-- Μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) που εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Μεσόγειο.

-- Επιχείρηση JOINT ENTREPRISE (ΕΛΔΥΚΟ-2), Κοσσυφοπέδιο. Συμμετέχουν 92 αξιωματικοί και 738 οπλίτες, με στρατιωτικό εξοπλισμό.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ (NHQT-Sk). Συμμετέχει ένας αξιωματικός. Πρόκειται για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να σταθμεύει στη χώρα.

-- Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην Αλβανία (NHQT). Συμμετέχουν 2 αξιωματικοί. Πρόκειται για τμήμα της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στη χώρα για την «επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας» μετά την εξέγερση του 1997.

-- Ναυτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σομαλία OCEAN SHIELD. Συμμετέχουν 30 αξιωματικοί και 170 οπλίτες. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας. Διεξάγεται παράλληλα με την αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ΑΤΛΑΝΤΑ».

2. Επιχειρήσεις της ΕΕ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

-- Αφγανιστάν: Αστυνομική - στρατιωτική επιχείρηση EUPOL AFGΗANISTAN. Αναπτυγμένη στην Καμπούλ και σε 16 επαρχίες.

-- Γεωργία: EUMM Georgia και Georgia Border Support Team. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων και επίβλεψης συμφωνίας ΕΕ - Ρωσίας.

-- EUMM και EUJUST Themis. Επιχειρήσεις αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής «οικοδόμησης κρατικής δομής».

-- Μολδαβία και Ουκρανία: EUBAM Moldova - Ukraine. Επιχείρηση επιτήρησης συνόρων.

-- Παλαιστίνη: Αστυνομική επιχείρηση EUPOLCOPPS: Εκπαίδευση πολιτοφυλακής της Παλαιστινιακής Αρχής και EUBAM.

-- Ιράκ: Επιχείρηση δικαστικής αρωγής και εκπαίδευσης EUJUST LEX. Εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων.

-- Ινδονησία: Αποστολή για την επίβλεψη της περιοχής του Ατσεχ, ΑΜΜ.

3. Επιχειρήσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ

-- Αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL ναυτικής επιτήρησης, στα ανοιχτά του Λιβάνου. Αποτελείται από 19 Ελληνες αξιωματικούς και 144 οπλίτες. Είναι εξοπλισμένη με μια τορπιλάκατο ή κανονιοφόρο και ένα αρματαγωγό.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας Ελληνας αξιωματικός.

-- Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNMISUD στο Σουδάν. Συμμετέχουν 4 Ελληνες αξιωματικοί.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ