Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική

Συζήτηση με τον Μίλαν Κράιτσα, πρόεδρο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας

Από τη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

Associated Press

Από τη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»
Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Τσεχία συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, Μίλαν Κράιτσα, και συζητήσαμε για τη δράση της οργάνωσης που βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος της αντικομμουνιστικής επίθεσης.

-- Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας που ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας για απαγόρευση της ΚΕΝ. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;

-- Πράγματι στις 27 Γενάρη είχαμε μια πρώτη απόφαση που είναι υπέρ της νόμιμης δράσης της οργάνωσής μας. Τώρα προχωράμε στην αναδιοργάνωση της οργάνωσης μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο (σ.σ. το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη) που προετοιμάζουμε. Ωστόσο και την περίοδο που βρισκόμασταν υπό δίωξη πάντα εξακολουθούσαμε να αναπτύσσουμε δράση για διάφορα ζητήματα παρά την καταστολή και τις επιθέσεις που δεχόμασταν. Εναντιωθήκαμε στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό στη χώρα μας, όχι μόνο ενάντια στην απαγόρευση της οργάνωσής μας αλλά και των προσπαθειών για απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενάντια σε διάφορες αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται καθημερινά στην Τσεχία. Συμμετείχαμε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πρωταρχικά ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, που από ό,τι φαίνεται προς το παρόν ο αγώνας αυτός συνέβαλε στο να παγώσουν. Συμμετέχουμε σε ό,τι δράσεις αναπτύσσονται ενάντια στην συμμετοχή τσέχικων στρατευμάτων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο ή την Αφρική. Επίσης σταθήκαμε ενάντια στις περικοπές που επιχειρούνται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κοινωνικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια).


-- Πείτε μας δύο λόγια περισσότερα για τη δουλειά της οργάνωσης στη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία...

-- Οπως είπα και πριν και με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε επηρεάστηκε συνολικά η δουλειά της οργάνωσης, ενώ πάντα από το κράτος μπαίνουν εμπόδια στο να μπορούμε ανοιχτά να δουλέψουμε τόσο στους χώρους εκπαίδευσης όσο και στους χώρους δουλειάς. Φυσικά μέσω άλλων πρωτοβουλιών προωθούσαμε και προωθούμε τη δράση μας. Σημαντικό ζήτημα που παλεύουμε είναι να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης παλεύουμε για τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και την εκλογή και εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, όχι μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια αλλά με ξεχωριστά ψηφοδέλτια παρατάξεων ώστε οι φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίσουν τις ξεχωριστές πολιτικές. Η κατάσταση αυτή θυμίζει λίγο την περίοδο της δικτατορίας στη δίκη σας χώρα που τα φοιτητικά όργανα τοποθετούνταν από τη χούντα.

-- Θεωρείτε ότι η διεθνής αλληλεγγύη που εκφράστηκε από πολλές οργανώσεις και προσωπικότητες ενάντια στην απαγόρευση της οργάνωσής σας έπαιξε ρόλο στη σημερινή απόφαση;

-- Θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και δείχνει ότι το κίνημά μας, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα είναι αναγκαίο να δυναμώσει παραπέρα. Από την αρχή είδαμε την υπόθεση της απαγόρευσης της οργάνωσης όχι ως ένα νομικό ζήτημα αλλά ως πολιτικό ζήτημα και εκεί επικεντρώσαμε τη δράση μας. Γι' αυτό και η πολιτική πίεση που ασκήθηκε σε όλο τον κόσμο ήταν καθοριστική. Η διεθνής έκκληση, οι διαμαρτυρίες στις πρεσβείες της Τσεχίας σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και άλλοι προοδευτικοί νέοι - και εδώ θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω τη συμβολή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και του ΚΚΕ και να μεταφέρω τις ευχαριστίες των μελών μας. Και θεωρούμε ότι παρά αυτήν την πρώτη επιτυχία να αρθεί η απαγόρευση, αν και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και στο μέλλον νέα προσπάθεια να επιβληθεί, πάντα κρέμεται πάνω μας αυτή η «Δαμόκλειος σπάθη». Ως κομμουνιστές μαζί με τις αδελφές οργανώσεις που μας στήριξαν σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη των ιδεών για τη σοσιαλιστική προοπτική ακόμη και αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Αλλωστε αυτό το δείχνει το γεγονός ότι υπάρχουν προσπάθειες να επιβάλλουν απαγόρευση στο ΚΚΒΜ, με τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής που βάζει στο στόχαστρο τη δράση του κόμματος. Φυσικά άμεση ήταν η συμπαράσταση στο ΚΚΒΜ, των αδελφών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο που καταδίκασαν αυτές τις νέες προσπάθειες. Σε αυτό το δρόμο του συντονισμού των δυνάμεων θα πορευτούμε.


Δ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ