Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Θανασάκης ο εθνικόφρων...

Επέτειος της ελληνικής παλιγγενεσίας αύριο κι ο Θανασάκης θα είναι μπροστά - μπροστά να παρακολουθήσει την παρέλαση. Πολύ συγκινημένος. Πάντα, αυτή τη μέρα, συγκινείται. Από τότε που ήταν παιδαρέλι κι έλεγε το ποίημα στην εκδήλωση του σχολείου. Μετά που, μαθητής Γυμνασίου, έπαιρνε μέρος στην παρέλαση. Και περισσότερο όταν ήταν φαντάρος και παρήλαυνε με σταθερό βηματισμό και τ' όπλο επ' ώμου. Από σήμερα το πρωί η ελληνική σημαία κυματίζει στο σπίτι του, σε ένδειξη εθνικής περηφάνιας. Τιμά τους ήρωες του '21. «Τους καπεταναίους, τα παλικάρια, που, με τον πόθο της λευτεριάς της πατρίδας να φλογίζει τα στήθη τους, πήραν τους γκράδες και τα γιαταγάνια και βγήκαν στο κλαρί να διώξουν τους Οθωμανούς», όπως λέει. Στην παρέλαση πάει για να χαρεί και να χειροκροτήσει την μαθητιώσα και στρατευμένη νεολαία, το «αύριο της Ελλάδος», όπως φωνάζει, έμπλεος ενθουσιασμού, ο εκφωνητής της παρέλασης.

Δεν περνάει απ' το μυαλό του Θανασάκη ότι οι περισσότεροι από τους ήρωες του '21, που έζησαν να δουν την πατρίδα ελεύθερη, αντί να τιμηθούν από το ελληνικό κράτος για τη μεγάλη προσφορά τους, είτε πέρασαν στην αφάνεια και πετάχτηκαν στην καταφρόνια, είτε κλείστηκαν στα μπουντρούμια. Γιατί, μετά την απελευθέρωση, η εξουσία πέρασε στα χέρια των κοτσαμπάσηδων, που συνεργάζονταν με τους Οθωμανούς, των πολιτικών τζακιών που δεν είχαν καμιά προσφορά στον αγώνα και φρόντισαν να συνεργάζονται με τις ξένες δυνάμεις που, εξαρχής, πήραν υπό τον έλεγχό τους το νέο κράτος. Οι σημερινοί «αρχόντοι», που στέκουν σαν «κορδωμένοι διάνοι» στις εξέδρες των επισήμων και καμώνονται τους «ταγούς του Εθνους», στον ίδιο «ντορό» βαδίζουν κι αντί για καλό, κάνουν κακό στο λαό και στην πατρίδα.

Ως «βέρος εθνικόφρων», ο Θανασάκης ψηφίζει κάποιο από τα κόμματα της «Κεντροδεξιάς». Πιστεύει, όμως, ότι και το ΠΑΣΟΚ, ας ανήκει στην «Κεντροαριστερά», διαπνέεται από τα ίδια «εθνικά ιδεώδη και πατριωτικά ιδανικά». Συγκινήθηκε, δε, ιδιαιτέρως, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να δηλώνει, με πίστη και θάρρος, «η πατρίδα μας θα κερδίσει τον πόλεμο κατά των κερδοσκόπων». Κάπου άκουσε ότι ανάμεσα στους κερδοσκόπους, που, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «πλήττουν την εθνική οικονομία κι επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία», βρίσκονται και Ελληνες τραπεζίτες, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Οπως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και στα όσα ακούστηκαν για συμφωνίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ομπάμα, που στρέφονται κατά των κυριαρχικών συμφερόντων της χώρας μας.

Το μεγάλο μαράζι του Θανασάκη είναι ότι δεν κατάφερε να περάσει στα δυο του παιδιά την «εθνικόφρονα συνείδηση». Ο γιος του δεν ασχολείται, αλλά το μεγάλο πρόβλημα το 'χει με την κόρη του, η οποία φαίνεται να έχει πέσει θύμα της κομμουνιστικής προπαγάνδας. Προχτές σε μια συζήτηση μαζί της, την άκουσε να του λέει: «Υπάρχουν "δυο Ελλάδες". Αυτή των καπιταλιστών που πλουτίζουν χωρίς να εργάζονται, εκμεταλλευόμενοι τον κόπο των εργαζομένων και δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα. Και η άλλη, των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, που δουλεύουν σκληρά και παράγουν τον πλούτο. Αυτή η "Ελλάδα του λαού" δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί και θα είναι πραγματικά ελεύθερη όταν η εργατική τάξη ανατρέψει την καπιταλιστική εξουσία και στη θέση της φέρει την εργατική...».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ