Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΤΗΞΗΣ
Με λέιζερ για μίνι ήλιο πάνω στη Γη

Τεχνικός ελέγχει τη διάταξη οπτικών στοιχείων που θα οδηγήσει 192 ισχυρές ακτίνες λέιζερ προς το σφαιρίδιο δευτερίου - τριτίου.
Τεχνικός ελέγχει τη διάταξη οπτικών στοιχείων που θα οδηγήσει 192 ισχυρές ακτίνες λέιζερ προς το σφαιρίδιο δευτερίου - τριτίου.
Ο δρόμος για την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης στη Γη αξιοποιήσιμης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι αντιδραστήρες τύπου Τόκαμακ, όπως υποδεικνύει η κοινή απόφαση των χωρών της διεθνούς κοινοπραξίας ITER για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα αυτού του είδους που θα μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια απ' όση καταναλώνει για τη λειτουργία του. Στην κατασκευή του ITER στο Κανταράς της Γαλλίας, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε μια πενταετία, συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, παρά τις παλινωδίες του παρελθόντος (αποχώρησή τους και επάνοδος στην κοινοπραξία). Ωστόσο, δεν παύουν να διερευνούν και τις δυνατότητες μιας άλλης τεχνολογίας με χρήση λέιζερ, στην παράδοση της συσκευής Nova, που έπαψε να λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια στο εργαστήριο Λώρενς Λίβερμορ. Ετσι, στην Εθνική Εγκατάσταση Εναυσης (National Ignition Facility ή NIF), που επίσης βρίσκεται στο Λίβερμορ, ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν μια νέα μηχανή, πιο ισχυρή και πιο μελετημένη από τη Nova. Η συσκευή αυτή περιορίζεται στην έναυση πυρηνικής σύντηξης και δεν έχει σκοπό τη δοκιμαστική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από σύντηξη για πρακτική χρήση. Αν όμως πετύχει, θα ανοίξει νέο δρόμο προς διερεύνηση στην κατεύθυνση αυτή.

Για να αρχίσει η πυρηνική σύντηξη, δηλαδή η αντίδραση που συμβαίνει στο εσωτερικό των άστρων και παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που εκπέμπουν στη διάρκεια της ζωής τους, χρειάζονται συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Στο NIF, οι επιστήμονες σκοπεύουν να δημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες με χρήση 192 ισχυρών ακτίνων λέιζερ, που θα συγκλίνουν προς το στόχο, ένα σφαιρίδιο δευτερίου - τριτίου (συντήξιμα ισότοπα υδρογόνου), που έχει διάμετρο μικρότερη από ένα εκατοστό. Υπολογίζεται ότι μερικά δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη συγχρονισμένη άφιξη του φωτός απ' όλες τις ακτίνες στο εσωτερικό του στόχου θα δημιουργηθεί πλάσμα (τέταρτη κατάσταση της ύλης) θερμοκρασίας 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και πίεσης 100 δισεκατομμυρίων ατμοσφαιρών! Υπό τις συνθήκες αυτές, δύο πυρήνες υδρογόνου θα μπορούν να συνενωθούν για να σχηματίσουν έναν πυρήνα ηλίου, εκλύοντας σημαντικό ποσό ενέργειας και γενικότερα δημιουργώντας τις πυρηνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν και στο εσωτερικό του Ηλιου.

Ηδη έχουν γίνει αρκετές δοκιμές πριν την κανονική λειτουργία του συστήματος το καλοκαίρι και σε μια απ' αυτές προ διμήνου ξεπεράστηκε το όριο ενέργειας του 1 μεγατζάουλ, που θεωρείται απαραίτητο για έναυση σύντηξης. Η NIF θα αξιοποιηθεί και για την πραγματοποίηση διαφόρων πειραμάτων αστροφυσικής, αλλά και για τη μίμηση δοκιμών πυρηνικών όπλων, αφού ήδη από την περίοδο της έρευνας για την ατομική βόμβα, οι εγκαταστάσεις στο Λίβερμορ είχαν σταθερά στρατιωτικό χαρακτήρα. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πως οποιαδήποτε πρόοδος στην αξιοποίηση της τεχνολογίας λέιζερ θα αξιοποιηθεί και για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών και επιδιώξεων των ΗΠΑ (π.χ. ανάπτυξη οπλικών συστημάτων λέιζερ), ενώ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη η γρήγορη αξιοποίηση τυχόν προόδου στον τομέα της σύντηξης, πριν συναινέσει σ' αυτό και το πετρελαϊκό κεφάλαιο. Γιατί μπούσουλας της οικονομικής και γενικότερα κοινωνικής εξέλιξης στην καπιταλιστική κοινωνία είναι η κερδοφορία και όχι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και η ανέλιξη της ανθρωπότητας.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: «Discover», lasers.llnl.gov


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ