Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΕΪΜΣ ΜΑΡΣ
Σε τεντωμένο σκοινί

Εκπληκτικά καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ δομημένο στη βάση συμπλέγματος αφηγηματικών στοιχείων, ρυθμού και μοναδικής ισοστάθμισης, το οποίο ακροβατεί με μαεστρία στο τεντωμένο σχοινί μιας σπάνιας αίσθησης αφηγηματικής ισορροπίας, από την οποία διέπεται.

Ακριβώς αυτή η ιδιότητα καθιστά το ντοκιμαντέρ - που απέσπασε πληθώρα διακρίσεων απ' όπου κι αν πέρασε, μεταξύ άλλων και το Οσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2009 - τόσο ενδιαφέρον.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου και ταχυδακτυλουργός Φιλίπ Πετί, έχοντας ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως σχοινοβάτη στο Παρίσι, στην κορυφή της Νοτρ Νταμ και στην Αυστραλία, στις δύο γέφυρες του Σίδνεϊ, πληροφορείται για την ανέγερση των Δίδυμων Πύργων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, των υψηλότερων κτιρίων στον κόσμο. Εκτοτε βάζει στόχο ζωής και προσωπικής του ύπαρξης να διανύσει την απόσταση μεταξύ των δύο κτισμάτων, σε τεντωμένο σκοινί τοποθετημένο στην κορυφή των πύργων. Με πιστούς συνεργάτες και απόλυτη μυστικότητα, οργανώθηκε το μεγαλεπήβολο σχέδιο στην κάθε ανατριχιαστική του λεπτομέρεια. Το 1974 λοιπόν και για τρία ολόκληρα τέταρτα της ώρας ο Πετί περπατά, γονατίζει και λικνίζεται πάνω στο τεντωμένο σχοινί που αιωρείται μεταξύ των δύο Πύργων του World Trade Center. Το γεγονός κατέγραψε η ιστορία ως «καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα» και ο υπαίτιος τιμωρήθηκε με φυλάκιση.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Βρετανία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ