Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο τουρισμός θα μας «σώσει» από την κρίση

Επανέρχονται οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στις θέσεις τους για πολύπλευρη στήριξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός έχει τη δυναμική για να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και ζητώντας μια συμμαχία για την τόνωσή του. Ωστόσο, αυτή η «δυναμική» δεν πάει και τόσο καλά, τουλάχιστον βασιζόμενη στα δικά της «πόδια», καθώς σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρη, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά και αναμένεται και το 2010 να είναι ανάλογη, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού των τουριστών και κυρίως των εσόδων.

Σημειώνοντας ότι είναι «ώρα μάχης», ο πρόεδρος του ΞΕΕ μίλησε για μακρόπνοο όραμα και ξεκάθαρη στρατηγική, πριν στραφεί στα γνωστά θέματα που παραμένουν στην «ατζέντα» των μεγαλοξενοδόχων, την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα (του προστατευτισμού που έχει να κάνει με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της απασχόλησης των ελληνικών πληρωμάτων), την έλλειψη γηπέδων γκολφ, την έλλειψη γενικότερων υποδομών στους τουριστικούς προορισμούς, την έλλειψη Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι οι μεγαλοξενοδόχοι κρίνουν πως η σημασία του τουρισμού και συνακόλουθα της προνομιακής μεταχείρισης αυτών που τον ασκούν, δεν έχει γίνει «κτήμα» της κοινωνίας και ένας βασικός στόχος είναι το άνοιγμα σε αυτή. Για το πώς θα γίνει αυτό, φάνηκε να δίνουν μεγάλη σημασία στο ...εκπαιδευτικό σύστημα. Στα πρότυπα του ΣΕΒ, που προωθεί μαθήματα στα σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά πόσο καλό πράγμα είναι το «επιχειρείν», οι επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να εισαχθεί στα σχολεία η σημασία του τουρισμού!

Ετσι, το ΞΕΕ θα επιδιώξει: Την ανάδειξη της «κεφαλαιώδους» σημασίας του τουρισμού στην οικονομία. Την συστράτευση όλων των φορέων. Την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ