Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 8 Απρίλη για το φορολογικό

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών το ΠΑΜΕ στις 8 του Απρίλη κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που σηματοδοτεί τη σταθερή και συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και την ακόμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με το φορολογικό, ώστε να πάρουν σειρά τα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια (ασφαλιστικό, εργασιακά κλπ.), υπαγορεύει και την ταχύτητα, εκτός κοινοβουλευτικών συνηθειών, με την οποία προβλέπεται η ψήφισή του.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες στη Βουλή, η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις, τη Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα σε 5 συνεδριάσεις, οι οποίες όμως θα συρρικνωθούν σε ένα 3ήμερο με συνεδριάσεις πρωί-βράδυ. Μάλιστα, για την επιτάχυνση της διαδικασίας η Βουλή θα συνεδριάσει και το μεθεπόμενο Σάββατο.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται στην κατεύθυνση των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, που συναποφασίστηκαν με τα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας (ΕΕ, ΔΝΤ, κ.ά.). Είναι η πρώτη φάση και για το επόμενο βήμα. Σήμερα πετσοκόβουν το αφορολόγητο όριο συνδέοντάς το με την αξία των αποδείξεων λιανικής, δηλαδή με την ικανότητα προς κατανάλωση που έχει το κάθε νοικοκυριό. Εφαρμόζουν σειρά από δήθεν «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης προκειμένου να ανεβάσουν κατακόρυφα τον πήχη της φοροαφαίμαξης. Αποκαλυπτικό ακόμη γι' αυτά που μεθοδεύουν είναι και το γεγονός ότι τα αντικειμενικά κριτήρια έχουν κατώτατο σημείο «αντικειμενικού εισοδήματος» στα 3.000 ευρώ το άτομο και στα 5.000 ευρώ για το ζευγάρι!

Σωρεία πρόσθετων επιβαρύνσεων προβλέπονται για τις όποιες δαπάνες που μειώνουν το φόρο, όπως για τους τόκους που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Η κάθετη μείωση των ονομαστικών μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αποφασίστηκε με την εισοδηματική πολιτική, κλιμακώνεται παραπέρα με τη δήθεν ενιαία φορολογική κλίμακα, από την οποία όμως αφήνουν απέξω τους τόκους και τις άλλες πηγές πλουτισμού για την πλουτοκρατία. Σε πρωτόγνωρα ύψη απογειώνεται και η φοροαφαίμαξη των μικροεπαγγελματιών, ενώ οι διαπιστωμένοι μεγαλοφοροφυγάδες που έχουν φεσώσει την εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, συνεχίζουν να παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Από την άλλη πλευρά τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» που εμφανίζει η πολιτική τους δεν τους εμπόδισε να προχωρήσουν στη μείωση κατά 5 ολόκληρες μονάδες (20% από 25%) του συντελεστή για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων. Ετσι, για παράδειγμα, το τραπεζικό κεφάλαιο θα καταβάλει για τα υπερκέρδη φόρο της τάξης του 10%, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται στις μερίδες της πλουτοκρατίας νέα προνόμια και ενισχύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ