Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Επιστολή υπεράσπισης των καθηγητών - «εργολάβων»!

Δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, απαντάει η ΔΗΠΑΚ

Τα δικαιώματα των μεγαλοκαθηγητάδων - «εργολάβων» των Πανεπιστημίων ιεραρχεί και υπερασπίζεται η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, όπως φαίνεται από «ανοιχτή επιστολή» του προέδρου της, Ν. Σταυρακάκη, προς τον πρωθυπουργό, με την οποία διαμαρτύρεται για την επιβολή ανώτατου ορίου αμοιβών και ζητά να εξαιρεθεί από αυτό το ανώτατο όριο ένα μέρος των αμοιβών των πανεπιστημιακών.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ εξηγεί ότι μέχρι και πριν τις περικοπές, ο μέσος όρος των αποδοχών του καθηγητή (1ης βαθμίδας) ήταν γύρω στα 4.500 ευρώ και επιπλέον είχε το δικαίωμα να πάρει άλλα τόσα, από ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από επιχειρήσεις! Δηλαδή, οι αποδοχές των πανεπιστημιακών των ανώτερων βαθμίδων μπορεί κατά μέσο όρο να φτάσουν τα 9.000 και 10.000 ευρώ το μήνα. Ομως, το ανώτατο όριο αποδοχών που ορίζεται με το νέο νόμο, είναι όσο οι αποδοχές ενός γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 6.195 ευρώ. Ο Ν. Σταυρακάκης ζητά να εξαιρεθούν από το ανώτατο όριο οι αποδοχές των μεγαλοκαθηγητάδων από τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τις επιχειρήσεις. Προκλητικά υποστηρίζει, μάλιστα, ότι με το όριο των 6.195 ευρώ θα μειωθούν τα ερευνητικά προγράμματα, θα μειωθεί η εισροή ερευνητικών κονδυλίων, θα πληγεί η συνολική ανάπτυξη των προγραμμάτων ...μέχρι ότι θα αυξηθεί η ανεργία των ερευνητών!

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ - ΤΕΙ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ που επέλεξε να στηρίξει απροκάλυπτα τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τη γενικότερη πολιτική της, που ζήτησε να δεχτούμε την απώλεια του εισοδήματός μας, που επέλεξε το ρόλο απεργοσπάστη κόντρα στις αποφάσεις των συλλόγων, ζητά εξαίρεση από τα μέτρα των μεγαλοπρογραμματάκηδων. Τη στιγμή που δε βρήκε κουβέντα να πει για τη μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 200 εκατ. ευρώ, ζητά να μην υπάρχει ανώτατο όριο στις αμοιβές από ερευνητικά προγράμματα των δύο ανώτερων βαθμίδων».

Στους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ για μείωση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολόγηση των αμοιβών και τη μείωση της έρευνας και της απασχόλησης στα ΑΕΙ, η ΔΗΠΑΚ απαντά: «Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Αποκαλύπτουν όμως και την αντίληψη τη δική του, και όσων εκπροσωπεί, της άμεσης σύνδεσης της έρευνας με την αμοιβή που θα εισπράξουν. Η αντίληψη αυτή που συνδέει την έρευνα με τις αμοιβές των καθηγητών των δύο ανώτερων βαθμίδων, ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα στη χώρα μας χωρίς τις πρόσθετες αμοιβές των μεγαλοπρογραμματάκηδων, ότι η απασχόληση των ερευνητών θα δεχθεί πλήγμα αν χαμηλώσει το όριο, προσβάλλει βάναυσα τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που με πενιχρά μέσα προσπαθούν να υπηρετήσουν τις ερευνητικές τους ανάγκες».

Η ΔΗΠΑΚ υποστηρίζει ότι με την επιστολή αυτή «δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία, που ήδη δέχεται τις επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα. Εκπροσωπεί όσους αποβλέπουν σε κυβερνητικούς θώκους, σε συμμετοχές σε επιτροπές, σε αναθέσεις έργων, σε ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης μέσα και πλάι στα πανεπιστήμια». Τέλος, καλεί τους πανεπιστημιακούς να ενώσουν τη φωνή τους «με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου και του ιδιωτικού, για να αποκρουστούν τα άγρια μέτρα στο Ασφαλιστικό, τους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο φορολογικό» και να διεκδικηθούν «αμοιβές, συνθήκες και προοπτικές εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ