Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση Γκίκα στο Μουσείο Μπενάκη

 

Εργα του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα περιλαμβάνει η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 12 του Δεκέμβρη στο Μουσείο Μπενάκη. Με τίτλο «Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας. Τα εργαστήρια του καλλιτέχνη» συγκεντρώνει έργα του μεγάλου δημιουργού, τα οποία προέρχονται κυρίως από το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, αλλά και από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ατελιέ του ζωγράφου στους τόπους που έζησε και εργάστηκε: στο Παρίσι, όπου άρχισε τη σταδιοδρομία του στη δεκαετία του '20 έως την Αθήνα της δεκαετίας του '90, με ενδιάμεσους σταθμούς την Υδρα, το Λονδίνο και την Κέρκυρα. Τις ελαιογραφίες, τις ακουαρέλες και τα σχέδια, πλαισιώνουν φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων, όπως του J.F. Bonhomme, του Cecil Beaton και του Φίλιππου Μπούκα, που αποτύπωσαν κατά καιρούς τους χώρους εργασίας του καλλιτέχνη, αλλά και τον ίδιο τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα την ώρα της δημιουργίας του.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πώς, τα εσωτερικά, οι γενικές απόψεις ή οι λεπτομέρειες των ατελιέ, μεταπλάθονται σε έργα τέχνης μιας συγκεκριμένης θεματογραφίας, που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Γκίκας». Ενα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ανασύνθεση μέρους του εργαστηρίου της οδού Κριεζώτου και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, καβαλέτα και σύνεργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Με την ευκαιρία της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, κυκλοφορεί το λεύκωμα «Γκίκας - Τα εργαστήρια του καλλιτέχνη» . Επίσης, στη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη το ντοκιμαντέρ του Πάνου Ζενέλη «Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας: Η ζωή και το έργο του» , το οποίο παρήγαγε το Μουσείο Μπενάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ