Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες

«20 Νοεμβρίου», στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»
«20 Νοεμβρίου», στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου»
Αρκετές είναι οι ανοιξιάτικες παραστάσεις, που κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Απρίλη. Το Εθνικό Θέατρο ετοιμάζει δύο πρεμιέρες. Στη σκηνή «Κοτοπούλη - Ρεξ», από τις 16/4 έως 30/5 θα παρουσιαστεί το νεανικό έργο του Σαίξπηρ «Τίτος Ανδρόνικος». Ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος επιστρέφει θριαμβευτικά στη Ρώμη μετά την εκστρατεία του ενάντια στους Γότθους, με ένα επικίνδυνο λάφυρο - την βασίλισσα των ηττημένων, Ταμόρα. Οταν αποφασίζει να θυσιάσει το γιο της στους θεούς, ένας επικίνδυνος κύκλος εκδίκησης και αίματος ανοίγει και παγιδεύει τους ήρωες. Η δίψα για δύναμη και εκδίκηση και η διαστροφή της εξουσίας ενεργοποιούν τα πιο ακραία ένστικτα, σε ένα έργο που η ανθρώπινη σκληρότητα δε γνωρίζει όρια. Σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, μουσική Απόλλωνα Ρέτσου, σκηνικά Γκάι Στεφάνου, φωτισμοί Νίκου Βλασσόπουλου, κίνηση Ηλία Χατζηγεωργίου. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Αγαρτζίδης (Τίτος Ανδρόνικος), Μηνάς Χατζησάββας, Θέμης Πάνου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κώστας Φαλελάκης κ.ά.

Το «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπίχνερ ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή - Νίκος Κούρκουλος από τις 17/4 μέχρι 30/5. Ο πρίγκιπας Λεόντιος πλήττει. «Τόσο νέος μέσα σ' έναν τόσο γερασμένο κόσμο», ο Λεόντιος νιώθει άδειος και απογοητευμένος. Με πρόσχημα μια ερωτική ιστορία με κωμικές και ανάλαφρες κάποτε πτυχές, δοσμένες με τη φόρμα του παραμυθιού, αναδύονται θέματα όπως οι ανησυχίες και τα αδιέξοδα των νέων, η σχέση τους με τις μεγαλύτερες γενιές, ο ρόλος του νόμου και του πεπρωμένου στις επιθυμίες και η αναζήτηση της ευτυχίας και της ουσίας της ύπαρξης σε ένα ιδιαίτερο και παράξενο κείμενο που παίζεται σπάνια. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνοθεσία: Λοράν Σετουάν. Σκηνικά: Πάτρικ Κοχ. Κοστούμια: Ιμκε Σλέγκελ. Video artist: Αννα Χένκελ - Ντόνερσμαρκ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Μοθωναίος, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πασσάς, Εύη Σαουλίδου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

  • «Τίτος Ανδρόνικος» από το Εθνικό Θέατρο
    «Τίτος Ανδρόνικος» από το Εθνικό Θέατρο
    Το «Αμφι-Θέατρο» Σπύρου Α. Ευαγγελάτου παρουσιάζει (15/4-30/5), στη Σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του ελισαβετιανού Τόμας Κιντ «Εκδίκηση». Με φόντο την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία εκτυλίσσεται η ιστορία του έργου, που ερευνά τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη (ανθρώπινη ή θεία) και την εκδίκηση, ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και την προκαθορισμένη από τους θεούς μοίρα, θίγοντας παράλληλα και άλλα διαχρονικά ζητήματα, όπως την εξουσία, τη διαφθορά, τον έρωτα. Μετάφραση: Κατερίνα Τσαμαδιά, Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης κ.ά.
  • Στο «Απλό Θέατρο» στη Νέα Σκηνή παρουσιάζεται ο θεατρικός μονόλογος του Δημήτρη Τσεκούρα «Η Μπέμπα», σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική - σύνθεση ήχων Θοδωρή Αμπαζή, φωτισμούς Σοφίας Αλεξιάδου και επιμέλεια κίνησης Πωλίνας Κρεμαστά. Ερμηνεύει η Ναταλία Στυλιανού. Η γραφή του Δημήτρη Τσεκούρα ταξιδεύει τη Γυναίκα μέσα στο χρόνο. Εννέα εικόνες, η καθεμία ξεχωριστή, κομβική για τη συνέχεια, ιδιαίτερη για ένα μέλλον που έχει παρέλθει, καθώς στο έργο ο χρόνος κυλάει ανάποδα. Η ηλικιωμένη ξαναγίνεται η μπέμπα που ψελλίζει τις «ακατανόητες» άχρονες λέξεις της.
  • Στη Β' σκηνή του θεάτρου «Αλμα» στις 12/4 ανεβαίνει το έργο του πρωτοεμφανιζόμενου Τομάζο Παγώνη «Αύριο πάλι». Ο σύγχρονος άνθρωπος, όπως ο μυθικός Σίσυφος, με οδηγό την ελπίδα, προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο, δεκατρείς ορόφους κάτω απ' τη γη. Τέσσερις φοιτητές πολιτικών επιστημών αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν το ανθρώπινο πείραμά του. Ο σουρεαλισμός συναντά το ρεαλισμό, ο μύθος την πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια των προσώπων να ξεφύγουν από τα λάθη του παρελθόντος, να γράψουν τη δική τους αλήθεια. Σκηνοθεσία Αλκυώνης Βαλσάρη, σκηνικά Καλλιόπης Ζαφειροπούλου, κοστούμια Αννας Δρούζα, φωτισμοί Μπάμπη Αρώνη, μουσική επιμέλεια Αντώνη Αντωνάκου - Τζούλις Τσόλκα. Παίζουν: Αντώνης Αντωνάκος, Αντώνης Ζιώγας, Σπύρος Σιδέρης, Αννα Στάτσκαγια, Τζούλι Τσόλκα (μέχρι τέλος Μάη, Δευτέρα - Τρίτη).
  • Την «Υπόθεση της οδού Λουρσίν», τη φάρσα του Ευγένιου Λαμπίς, παρουσιάζει το θέατρο «Πορεία» στην κεντρική σκηνή του και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τάσου Μπαντή. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία θα είναι με ζωντανή μουσική, υπογράφει η Μάρθα Φριντζήλα, στη δεύτερη συνεργασία της με τον Δημήτρη Τάρλοου και το θέατρο «Πορεία». Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα. Σκηνικά - Κουστούμια: Αγγελος Μέντης. Φωτισμοί: Felice Ross. Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης. Παίζουν: Δημήτρης Τάρλοου, Eρρίκος Λίτσης, Παναγιώτης Τσεβάς, Mιχάλης Φωτόπουλος, Tαμίλα Κουλίεβα. Στην παράσταση ζωντανή μουσική παίζουν ο Παναγιώτης Τσεβάς και ο Κώστας Νικολόπουλος.
  • Η παράσταση του έργου «20 Νοεμβρίου» του Λαρς Νορέν - με την Μυρτώ Αλικάκη να ερμηνεύει το ρόλο του 18χρονου νεαρού, Σεμπάστιαν Μπος - επαναλαμβάνεται, στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, στον «Κάτω Χώρο» (15/4-23/5). Στο μονόλογο του Λαρς Νορέν - που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά και στο υλικό που ανέβασε στο internet ο νεαρός Γερμανός Σεμπάστιαν Μπος, λίγο προτού εισβάλει στο σχολείο του οπλισμένος και αρχίσει να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του - το μίσος, η εξέγερση, ο εξευτελισμός και η απελπισία του παιδιού γίνεται η καταγγελία μιας κοινωνίας που συνθλίβει τους αδύναμους και τους απελπισμένους και καλλιεργεί τα πιο βάρβαρα και καταστροφικά ένστικτα. Τραυμάτισε 8 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σκηνοθεσία Δήμητρα Αράπογλου. Μετάφραση Θαλής Σταθόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια Αναστασία Αρσένη. Επιμέλεια κίνησης Αντιγόνη Γύρα.
  • To θεατρικό έργο του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο «Οι πληγές του ανέμου» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Συνεργείο» (16/4). Πρόκειται για ένα διαλογικό κείμενο δύο αντιθετικών χαρακτήρων. Ενα έργο διερεύνησης ταυτοτήτων και αποκάλυψης μεγάλων μυστικών που ανατρέπουν πρότυπα μιας βαθύτατα συντηρητικής κοινωνίας, η οποία επιβιώνει πίσω από το ψέμα προβάλλοντας προς τα έξω μια φαινομενική αρμονία. Μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης. Βίντεο: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου. Φωτισμοί: Ηλέκτρα Περσελή. Παίζουν: Θάνος Χρόνης, Θοδωρής Ανθόπουλος.
  • Στη Β' Σκηνή, Αίθουσα «Στάθης Σύρος» του θεάτρου «Τόπος Αλλού» θα παρουσιαστεί το έργο του Αυστραλού θεατρικού συγγραφέα Robert Hewett «Η Ξανθιά, η μελαχρινή και η εκδικητική κοκκινομάλλα», από τις 17/4 μέχρι τις 23/5, σε σκηνοθεσία Ρεγγίνας Καπετανάκη. Το έργο επικεντρώνεται στις παρορμητικές ενέργειες της μεσοαστής νοικοκυράς. Τραγικές παρεξηγήσεις, κουτσομπολιά, λαγνεία, ζήλεια, αγάπη, έγκλημα και τιμωρία. Οι επτά ρόλοι του έργου ερμηνεύονται από την Ράσμη Τσόπελα. Μετάφραση: Ράσμη Τσόπελα. Σκηνικά - κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Ανδρέας - Φοίβος Αποστόλου.
  • Από τις 12 Απρίλη η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέατρο «Αργώ» το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Τ. Ουίλιαμς «Οχι για αηδόνια», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Το έργο διέσωσε από τη λήθη η ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Γραμμένο τη δεκαετία του 1930, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την παρακμή του σωφρονιστικού συστήματος, ασκώντας κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας. Παρά τη βία και τη σκληρότητα που διέπει όλο το έργο, δε λείπει η ποίηση και ο λυρισμός που διακρίνει τη δραματουργία του Ουίλιαμς. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν. Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα. Μουσική: Δημήτρης Μαραμής. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού. Παίζουν: Αντώνης Μπαμπούνης, Κωνσταντίνος Φάμης, Ολυμπία Σκορδίλη, Δέσποινα Ησαΐα, Πάνης Καλοφωλιάς, Γιώργος Γεμελιάρης κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ