Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Βία κατά διαδηλωτών

ΚΑΪΡΟ.--

Διά της βίας διέλυσαν ισχυρές δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας συγκέντρωση εκατοντάδων Αιγυπτίων, προχτές μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητούσαν συνταγματικές αλλαγές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί από τους διαδηλωτές οδηγήθηκαν σε μεγάλα λεωφορεία και απομακρύνθηκαν προς άγνωστο προορισμό, αν και δεν ανακοινώθηκαν επισήμως συλλήψεις. Τη διαδήλωση οργάνωσε το «Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου», το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το διαδίκτυο πριν δύο χρόνια και ήδη αριθμεί περίπου 70.000 μέλη.

Οι διαδηλωτές, ουσιαστικά, επανέλαβαν τα αιτήματα που διατύπωσε σε συγκέντρωση οπαδών που πραγματοποίησε, στη βόρεια Αίγυπτο, πριν λίγα 24ωρα, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο 67χρονος Μπάρανταϊ έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να είναι υποψήφιος, αρκεί, όπως υπογράμμισε, να προωθηθούν ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις. Μεταξύ αυτών προκρίνει τη διασφάλιση ελεύθερης υποψηφιότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους στις εκλογές, τη συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει, αδιαλείπτως, από το 1981 απαγορεύοντας ουσιαστικά την πραγματοποίηση δημόσιων συγκεντρώσεων και κάθε άλλου είδους δραστηριότητας από την αντιπολίτευση.

Ο Μπάρανταϊ κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να συμμετάσχει σε μαζικές εκδηλώσεις στους δρόμους προκειμένου να πιέσει για συνταγματικές αλλαγές. Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΑΕ, μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω. Μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian», άσκησε έντονη κριτική στις «δυτικές ηγεσίες, γιατί στην ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου υποστηρίζουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, εξωθώντας, ουσιαστικά, τους λαούς στην πλευρά των εξτρεμιστών ισλαμιστών».

Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, η ομιλία του Μπάρανταϊ δε διακόπηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, είναι προφανές ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν επιθυμούν να καταστήσουν ακόμη πιο δημοφιλή τον Μπάρανταϊ από ό,τι σήμερα είναι. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθούν έστω και σε περιορισμένο βαθμό τα αιτήματα περί συνταγματικών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ