Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ολυμπιακή» χειραγώγηση συνειδήσεων

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» παρουσίασαν χτες το υπουργείο Παιδείας και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 

Από τη χτεσινή παρουσίαση του Προγράμματος, που επιχειρεί να εισαγάγει στα σχολεία τη «Μεγάλη Ιδέα» της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών

Associated Press

Από τη χτεσινή παρουσίαση του Προγράμματος, που επιχειρεί να εισαγάγει στα σχολεία τη «Μεγάλη Ιδέα» της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών
Το τετραετές πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» παρουσίασαν χτες, διανθισμένο με μεγάλα λόγια περί αναβίωσης του ολυμπιακού ιδεώδους, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην προσπάθεια να περάσουν στους νέους της χώρας τη «μεγάλη εθνική τους ιδέα» για τη διοργάνωση των αγώνων. Βέβαια, η εξοικείωση με το λεγόμενο Ολυμπιακό ιδεώδες στις συνθήκες απροκάλυπτης εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, δεν μπορεί παρά να σημαίνει εξοικείωση των νέων με την Ολυμπιάδα του ντόπινγκ, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου. Ακριβώς αυτό το στόχο εξυπηρετεί το εν λόγω πρόγραμμα, να χειραγωγηθούν οι νεανικές συνειδήσεις στη λογική της προσαρμογής στους όρους του παιχνιδιού που καθορίζει η πλουτοκρατία της χώρας.

Το πρόγραμμα συναποφασίστηκε με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο φορείς και, όπως σημειώνεται, στόχο έχει «να προετοιμάσει-εκπαιδεύσει κατάλληλα τους νέους ως εθελοντές, θεατές, φιλάθλους, αθλητές ώστε αυτοί να είναι ικανοί να βοηθήσουν στην προετοιμασία, στην οργάνωση, στη φιλοξενία και στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Με δεδομένο πάντως ότι το νέο σχολείο, που εισήγαγε η μεταρρύθμιση, καλλιεργεί μέσα από την ίδια τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του τον άκρατο ανταγωνισμό και συμπιέζει μέσα στο εξετασιοκεντρικό πρόγραμμά του την αισθητική αγωγή, την καλλιτεχνική και αθλητική παιδεία, όταν επίσης ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι ξεχασμένη υπόθεση, η προσπάθεια να καλλιεργηθεί στους νέους η ιδέα ότι μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναβιώσουν τα ιδανικά του «ευ αγωνίζεσθαι» μόνο σαν πλάνη μπορεί να εκληφθεί.

Το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται το Γενάρη του 2001 σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ και σχολεία ειδικής αγωγής. Συνολικά σε 1.500 δημοτικά σχολεία, στα Γυμνάσια και στην Α΄ τάξη των ενιαίων λυκείων της χώρας. Για τα σχολικά έτη 2001-2004 θα γίνει γενίκευση του θεσμού στα δημοτικά σχολεία και σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος το υπουργείο Παιδείας θα προσλάβει 2.000 εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, γεγονός που γεννά το ερώτημα αν θα παραμείνουν στην εκπαίδευση αυτοί οι εκπαιδευτικοί μετά το τέλος του προγράμματος. Μερικές από τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι η δημιουργία κέντρων ενημέρωσης και πληροφόρησης Ολυμπιακής Παιδείας σε μεγάλες σχολικές μονάδες σε νομαρχιακή κλίμακα, η γνωριμία των μαθητών με αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος, ίδρυση κέντρων Ολυμπιακής Παιδείας με ένα κέντρο στην Αθήνα στο γυμναστήριο «Ι. Φωκιανός» και ένα στη Θεσσαλονίκη σε χώρο που θα επιλεγεί, δημιουργία πάρκου Ολυμπιακής Παιδείας που θα σχετίζεται με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και θα συγκεντρώνει τις σημαντικότερες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε έτους και, τέλος, διοργάνωση προγραμμάτων εκδρομών, διαγωνισμών με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκδηλώσεων «που θα φέρνουν τους νέους πιο κοντά στα Ολυμπιακά Αθλήματα και στα Ολυμπιακά ιδεώδη».

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω μέσω ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν Ολυμπιονίκες, άνθρωποι του αθλητισμού, πανεπιστημιακοί, μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής, του Ιδρύματος Ολυμπιακής Παιδείας και στελέχη του υπουργείου Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ