Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκληρός «πόλεμος» δολαρίου - γουάν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ισοτιμία γουάν - δολαρίου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Πρόκειται για μια μάχη σε έναν μεγάλο εμπορικό πόλεμο, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακόψουν τη ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας όπως αυτή εκφράζεται μέσω του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ βδομάδα, ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα να λάβει μέτρα κατά των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, κατηγορώντας την Κίνα ότι χειραγωγεί την τιμή του γουάν σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να ευνοήσει τις κινεζικές εξαγωγές. Από την πλευρά του, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το κινεζικό νόμισμα δεν είναι υποτιμημένο και ότι όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν κατά καιρούς αποφάσεις νομισματικού χαρακτήρα, για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Το θέμα, πάντως, αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με την κινεζική ηγεσία κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα.

Η ΚΙΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ πλεόνασμα σε αντίθεση με το αμερικανικό έλλειμμα, ενώ το έλλειμμα στις συναλλαγές ΗΠΑ - Κίνας ανήλθε το 2009 στα 227 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές το γουάν είναι υποτιμημένο έως και 40% έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι σε πλεονεκτικότερη θέση τις κινεζικές εξαγωγές.

Η Κίνα αποδέσμευσε το γουάν από το δολάριο το 2005 και επέτρεψε στο νόμισμά της να ανατιμηθεί κατά 20% περίπου μέχρι τα τέλη του 2008. Εκτοτε άρχισε να παρεμβαίνει για υποτίμηση του νομίσματός της, αγοράζοντας δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, πουλώντας παράλληλα το δικό της νόμισμα.

Αυτή τη στιγμή το κινεζικό νόμισμα βρίσκεται περίπου στα 6,83 γουάν/ δολάριο, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποτιμηθεί περίπου 21%, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, οι ΗΠΑ εάν δε βελτιώσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο, το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω. Από την άλλη, όμως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βελτιώσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο, εάν δεν υποχωρήσει το δολάριο. Ετσι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε σύγκρουση δημοσιονομικών συμφερόντων, με την Κίνα να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, αφού μπορεί να διαμορφώνει την ισοτιμία του νομίσματός της με μεγαλύτερη ευκολία.

ΟΜΩΣ, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ καθώς και ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, με περίπου το ένα τρίτο από αυτά να είναι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τελευταία έχει αρχίσει και περιορίζει την κατοχή αμερικανικών ομολόγων, φοβούμενη για την τύχη του δολαρίου και το υψηλό αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα, που φθάνει τα 1,4 τρισ. δολάρια. Τον Ιανουάριο μείωσε για τρίτο συνεχόμενο μήνα την ποσότητα αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαθέτει, κατά 5,8 δισ. δολάρια, στα 889 δισ. δολάρια. Αν η Κίνα πάψει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα, τότε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατακόρυφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ