Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΚΩΠΗΛΑΤΗ
Ανέδειξε την έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου

Μεγάλες ελλείψεις έχει το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά

Eurokinissi

Μεγάλες ελλείψεις έχει το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά
O θάνατος του νεαρού διεθνή κωπηλάτη του ΝΟ Κέρκυρας Διονύση Νικολούζου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο την Παρασκευή το απόγευμα κατά την διάρκεια προπόνησης στα πλαίσια του Πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας, ήρθε να προστεθεί στην λίστα με τους ξαφνικούς θανάτους αθλητών κατά την διάρκεια των αγώνων που τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας (όπως παγκοσμίως) συνεχώς αυξάνει. Παράλληλα όμως δημιουργεί αναπάντητα ερωτηματικά για σοβαρά ζητήματα όπως η αξιοπιστία των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές - μέλη των συλλόγων και των σωματείων, οι συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και η κατάσταση των περίφημων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Τυπικές εξετάσεις

Oσον αφορά το θέμα των εξετάσεων, έχει γίνει πλέον φανερή η απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων των αθλητών. Κάτι που οδηγεί στην έλλειψη θεσμοθετημένων οδηγιών για το ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος, ποιος τις κάνει, σε τι υποδομές, κάθε πότε, ποιες καταστάσεις υγείας αποκλείονται για άθληση κλπ. Οπως αποδεικνύεται, οι εξετάσεις δεν ξεφεύγουν από το λεγόμενο τυπικό μέρος σε πολλές περιπτώσεις μη ικανό να διαγνώσει κρυφούς κινδύνους οι οποίοι μάλιστα όσον αφορά τους αθλητές εξαιτίας της κόπωσης από τις πολύωρες προπονήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίοι. Το κόστος των εξετάσεων αφού οι περισσότερες από αυτές γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα εξαιτίας της απουσίας κρατικής μέριμνας και φροντίδας αλλά και πολλές φορές τα συμφέροντα (που στο κυνήγι της επιτυχίας επιβάλλουν την συμμετοχή ή την μεταγραφή ενός αθλητή) είναι δυο από τις κυριότερες αιτίες. Στην περίπτωση του 31χρονου κωπηλάτη πληροφορίες θέλουν τον ίδιο πριν μερικούς μήνες να έχει κάνει γνωστό σε δικούς του ανθρώπους ενοχλήσεις στην καρδιά ωστόσο οι εξετάσεις που υποβλήθηκε πριν ένα μηνα εξαιτίας της συμμετοχής του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν έδειξαν κάτι.

Επικίνδυνο το πλαίσιο της διοργάνωσης αγώνων

Ο θάνατος του Διονύση Νικολούζου όμως για άλλη μια φορά έφερε στην επιφάνεια και το θέμα των ελλείψεων στην διοργάνωση των αγώνων και όχι μόνον. Ελλείψεις που έχουν να κάνουν τις περισσότερες φορές με την απουσία ιατρικών υπηρεσιών και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα αποβαίνουν ορισμένες φορές μοιραίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατρός και ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά την Παρασκευή και όταν κλήθηκαν έφθασαν με 35 λεπτά καθυστέρηση. Οι υπεύθυνοι ναυαγοσώστες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να σώσουν την ζωή του αθλητή της Κέρκυρας. Εκείνο βέβαια που εξοργίζει, είναι το στοιχείο που επικαλέστηκαν οι διοργανωτές, ότι στις προπονήσεις (ακόμα και όταν γίνονται στα πλαίσια ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος) δεν προβλέπεται (με βάση το γράμμα του νόμου) γιατρός!!! Από την άλλη δεν κλήθηκε ούτε ένα ασθενοφόρο για επιφυλακή).

Εγκαταστάσεις με υποτυπώδη ιατρείο

Την ίδια ώρα με το περιστατικό αυτό γίνονται γνωστές για μια ακόμη φορά οι ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές λειτουργίες των περίφημων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αφεθεί στην μιζέρια τους με σκοπό βέβαια την ευκολότερη παραχώρησή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οπως αποδείχθηκε την Παρασκευή σε μια εγκατάσταση που θα φιλοξενούσε πανελλήνιο πρωτάθλημα υπήρχαν μόνο τα υποτυπώδη στο ιατρείο της εγκατάστασης και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για εξιδικευμένα ιατρικά μηχανήματα (όπως π.χ. απινιδωτή που σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί καταλυτικός). Παρ' όλα αυτά η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ (στην οποία ανήκει η εγκατάσταση)είχε ανακοινώσει υπερήφανα το 2007 την υπογραφή σύμβασης για την μετατροπή σε Διεθνές Προπονητικό Κέντρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA) ενώ αρκετές φορές η εγκατάσταση στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από ιδιωτικά συμφέροντα που πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες (μάθημα ράφτινγκ, κανόε καγιάκ) φυσικά με το αζημίωτο γι' αυτούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ