Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΕ
Για εργαζόμενους καταρτισμένους και «κινητικούς»

Τη θέσπιση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την αύξηση του ποσοστού αποφοίτων ανώτερης εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε η άτυπη συνάντηση υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Δεν αποφάσισε βέβαια η ΕΕ, η οποία με την πολιτική της επιτίθεται στο μορφωτικό δικαίωμα να εξασφαλίσει τη μόρφωση των παιδιών, αλλά ζητά - μέσα από ένα εκπαιδευτικό μοντέλο καλλιέργειας δεξιοτήτων στα μέτρα του κεφαλαίου - οι αυριανοί εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί για τα μονοπώλια.

Οπως σημειώνεται από την ισπανική προεδρεία, οι στόχοι για το 2010 που έθετε η Λισσαβόνα επιτεύχθηκαν σε μικρό βαθμό, οπότε τώρα θα τεθεί ένας περιορισμένος αριθμός στόχων και για κάθε κράτος και για την ΕΕ σαν σύνολο. Προσανατολισμός είναι η μείωση κατά 10% της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και κατά 40% αύξηση στους απόφοιτους πανεπιστημίου και ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» που αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής της Λισαβόνας για το 2020. Οπως σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και νέους εργάτες με εργασιακή εμπειρία σε άλλες χώρες. Η πρωτοβουλία αναφέρεται στην περιβόητη «κινητικότητα», τον εξαναγκασμό δηλαδή των εργαζόμενων όχι απλά να απαξιώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε τομείς και ειδικότητες, αλλά και να αναγκάζονται να περιπλανώνται μέσα στα όρια της ΕΕ, με τους όρους βέβαια που θέτει το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ