Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Προτάσεις υπέρ των μεγαλοξενοδόχων

Ετοιμάζουν «μαχαιροπίρουνα» οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, αξιώνοντας να πληγούν όσο γίνεται λιγότεροι έως και καθόλου από την οικονομική κρίση, επωφελούμενοι και από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, παλιά και νέα, που συνεπάγεται η εισβολή του ΔΝΤ. Πρόσθετες ενισχύσεις οικονομικές και άλλες «προτείνει» το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), προκειμένου να αναστραφούν οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως τις ξενοδοχειακές, το 2010.

Αναφερόμενο στο 2009, το ΙΤΕΠ παραθέτει τα στοιχεία για μείωση κατά: 12,2% των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών, 10% ή 1,6 δισ. ευρώ του ακαθάριστου τουριστικού προϊόντος, 10% ή 47.774 των θέσεων εργασίας, 12% των τουριστικών εσόδων (20% για τον ξενοδοχειακό κλάδο). Η μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών μειώθηκε επίσης στα 62 ευρώ από 79 ευρώ που ήταν το 2008. Για το 2010, εκτιμά ότι θα είναι μια χρονιά ίσως και δυσκολότερη από το 2009. Παρατηρείται μείωση των προκρατήσεων από παραδοσιακές αγορές, κατά 10% από Γερμανία, κατά 7% από Βρετανία και αύξηση από νέες, π.χ. 20% από Ρωσία, χωρίς ωστόσο να αναπληρώνονται οι πιθανές απώλειες. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Παρ' όλα αυτά, ίσως αυξηθεί ο αλλοδαπός τουρισμός.

Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν ταυτίσει αυθαίρετα τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες με το «καλό» της εθνικής οικονομίας και στη βάση των παραπάνω στοιχείων αξιώνουν νέες επιχορηγήσεις, δανειακές διευκολύνσεις, μείωση του ΦΠΑ, άρση του καμποτάζ, βελτίωση των υποδομών σε τουριστικές περιοχές, επιδοτήσεις της απασχόλησης και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θέλουν μικρά μεροκάματα για τους εργαζόμενους και ακόμη λιγότερο κόστος για τους ίδιους και ιδιαίτερη μεταχείριση, λες και τους ανάγκασε κανείς να ασχοληθούν με τον τουρισμό ή λειτουργούν επί χρόνια τις επιχειρήσεις τους με ζημιές και χασούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ