Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστροφή του «Ψύλλου»

Σκηνή από την ταινία
Σκηνή από την ταινία
Την τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος» θα προβάλει το «Φιλίπ» (2/5, 4 μμ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικα Απογεύματα», με ποιοτικές ταινίες για παιδιά και μεγάλους (εισιτήριο 2,5 ευρώ). Μια ταινία που αξίζει να δουν παιδιά και γονείς.

Ο «Ψύλλος» (1990) συγκαταλέγεται στις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, αποσπώντας πλήθος βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ και ενθουσιώδη υποδοχή από τη διεθνή κριτική. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στον τίτλο μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, ο ήρωας της ταινίας, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής. «Ψύλλος» αποκαλείται κι o Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημεριδούλα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Οπως γράφει o ίδιος σ' ένα φύλλο της εφημερίδας: «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο... είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου... είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά».

Σενάριο - σκηνοθεσία Δημήτρη Σπύρου, φωτογραφία Προκόπη Δάφνου, μουσική Μιχάλη Τερζή, μοντάζ Χρήστου Σαντατσόγλου. Ηθοποιοί: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ