Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διαβούλευση» για πολιτισμό - εμπόρευμα

Ξεκίνησε χτες και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η «δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας», υπό το «πνεύμα» της λεγόμενης «πράσινης βίβλου» για τη «διατηρήσιμη ανάπτυξη» της «πολιτιστικής βιομηχανίας».

Πρόκειται για συνέχεια των αποφάσεων της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, στις αρχές του μήνα στη Βαρκελώνη, για την «ενεργό» και «αποφασιστική» ένταξη του πολιτισμού στη «Στρατηγική 2020», δηλαδή την οικονομική «ατζέντα» της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία. Ατζέντα που στοχεύει στην κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου, στην επιτάχυνση της επιβολής όλων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως προβλέπεται και στη «Στρατηγική της Λισαβόνας». Στη συνάντηση των υπουργών είχε συζητηθεί, επίσης, το μέλλον της «πολιτιστικής βιομηχανίας» της ΕΕ και η συγκρότηση της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» για τον πολιτισμό, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 2009 και στοχεύει στο «ξεκλείδωμα» των «δυνατοτήτων» των «πολιτιστικών και άλλων δημιουργικών βιομηχανιών», δηλαδή των μονοπωλίων του πολιτιστικού τομέα.

Η Επιτροπή λέει ότι με τη διαδικτυακή «δημόσια διαβούλευση» στοχεύει «στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των ευρωπαϊκών κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας» και «συνδέεται με μια νέα Πράσινη Βίβλο η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδίως για μικρές επιχειρήσεις, ως μέσο για να δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο να ευδοκιμήσει και να συμβάλει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς». Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, «οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην Ευρώπη δεν έχουν μεγάλη σημασία μόνο για την πολιτισμική πολυμορφία στην ήπειρό μας, αποτελούν επίσης έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας. Εχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να βγει η Ευρώπη από την κρίση»!

Το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τις «μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, των οποίων το μόνο περιουσιακό στοιχείο είναι η δημιουργικότητά τους» είναι ψευδεπίγραφο. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στην «πολιτιστική βιομηχανία» εξαφανίζει ή δυσκολεύει (ανάλογα με το μέγεθος της καπιταλιστικής αγοράς κάθε χώρας) τους «μικρο-μεσαίους», ενώ ο προσανατολισμός στο «μοντέλο» «δημιουργός - επιχειρηματίας» έτσι κι αλλιώς είναι αντιδραστικός και ενισχύει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ