Κυριακή 2 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
ΔΝΤ: Διεθνές Νεκροταφείο Τοκογλύφων

1. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για έναν μόνο λόγο: για τη διάδοση της τοκογλυφίας που την πλασάρει ως μία εκ των καλών τεχνών.

2. Η μιζέρια των δημοσιογραφικών κύκλων έκανε πάλι το θαύμα της. Αφήνοντας κατά μέρος τους τοκογλύφους, στρέφεται συστηματικά εναντίον των εργατών που κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο. Τους έχει γίνει συνήθεια να ζητάνε την άδειά τους όσοι επιθυμούν να διαδηλώσουν. Οι γνωστοί μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι απαιτούν, μέσα στη γενική κατάρρευση, οι εργαζόμενοι να είναι σιωπηλοί, συνεπείς μαζοχιστές και να δεχτούν αυτό που τους συμβαίνει σαν ένα ακόμη σημάδι της μοίρας. Χειρότεροι όμως απ' όλους είναι εκείνοι που, ενώ συνομιλούν δημόσια με τους εκπροσώπους των κομμουνιστών, τους διακόπτουν για να τους ρωτήσουν ποια είναι η πρότασή τους. Ο απόλυτος παραλογισμός! Τι μπορεί να προτείνει κάποιος που η ιδεολογία του έχει σχέση με το πολιτικό σύστημα «όσο μια φτυσιά μ' ένα άστρο» που λέει κι ο Σιοράν. Τι σημαίνει «τι προτείνετε»; Συμμετοχή στο μνημόσυνο που τυχαίνει να είναι για μας; Κάποια καλή κουβέντα; Απλώς φοβάστε επειδή νιώθετε πως το πανηγύρι αυτή τη φορά είναι μεγάλο, και σας περιλαμβάνει.

3. Στα παλιά μου τα παπούτσια όλες οι ευσυγκίνητες Αρσακειάδες, όλες οι τρεμάμενες σάρκες που θρηνούν για την υπέρτατη ταπείνωση που ζει το έθνος μας. Ξεφτιλισμένες υπάρξεις, που δεν τους χτύπησε ποτέ η ανάγκη την πόρτα, που ποτέ δεν τσαλακώθηκαν, ανθρωπάκια που μιλάνε αφηρημένα για δόξα και έθνος, αφήνοντας απ' έξω τους ανθρώπους.

4. Πρέπει να απορρίψουμε κάθε έννοια συμφιλίωσης με όσους μεσολαβούν για να μας κάνουν να συμβιβαστούμε με το χειρότερο σκάνδαλο των δεκαετιών: από δω και στο εξής να ζήσουμε ως νεκροζώντανοι κυκλωμένοι από την απληστία τους.

5. Για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός υποβιβάστηκε σε παιδί που μεταφέρει τις παραγγελίες χασάπη. Εθισμένος σε μυστικές συμφωνίες, πίστεψε, όπως όλοι στο σινάφι του, πως μας γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά. Το χειρότερο όμως που του συμβαίνει είναι ότι πιστεύει πως είναι θαρραλέος επειδή μας τα είπε χύμα - όσο θαρραλέος είναι ο αξιωματικός που δίνει το παράγγελμα για την εκτέλεση.

6. Οι λέξεις μας δεν πρέπει να είναι φάρμακο γι' αυτόν τον κόσμο, αλλά φαρμάκι για την κατεστημένη τάξη.

7. Την εποχή αυτή δικαίως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τη θυμούνται ως εποχή της ατιμίας. Μέσα της όμως θα διαβάσουν και την απεγνωσμένη πάλη που κάναμε, κυρίως όμως ότι ζήσαμε χωρίς να τους δώσουμε τη χαρά πως ήμασταν φαντάσματα.

8. Οσο ο αντεστραμμένος κόσμος ξεπέφτει, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι νάρκισσοι και οι υποταγμένοι. Οποιος σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς θέλει να ξεχωρίσει από τους άλλους δεν έχει καμία δουλειά στις γραμμές του κινήματος. Η ζωή, που όλα τα βάζει στη θέση τους, ανατρέπει την εικόνα που έχει ο κάθε παραμυθιασμένος για τον εαυτό του και του προσφέρει το κάθισμα που του αξίζει: πάνω σ' έναν σκουπιδοτενεκέ.

9. Βράδυ Δευτέρας στην εκπομπή του ανεκδιήγητου Πρετεντέρη. Ο κ. Παπουτσής του ΠΑΣΟΚ έγλειφε τον Καρατζαφέρη, του έπλεκε το εγκώμιο για τη σοβαρή στάση του απέναντι στην κρίση. Χάιδευε το αυγό του φιδιού εκ του ασφαλούς για έναν και μόνο λόγο, ο ανάλγητος: γνωρίζει πως, όταν γίνει το κακό, αυτός θα κρύβεται και άλλοι, όπως πάντα, θα σπεύσουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ