Τετάρτη 12 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ανειδίκευτοι μετά από δύο χρόνια στα θρανία
  • Διαμαρτυρία μαθητών από ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
  • Μετά από ένα χρόνο, οι εξετάσεις για τους αποφοίτους δημοσίων ΙΕΚ

«Μπαίνουμε σε μια σχολή ως ανειδίκευτοι εργάτες για να μάθουμε μια τέχνη και ξοδεύουμε δύο χρόνια για ποιο λόγο; Για να είμαστε και έπειτα από δύο χρόνια ανειδίκευτοι»; Το ερώτημα τέθηκε από το 7μελές συμβούλιο μαθητών της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, Ηρακλείου Αττικής, σε ανακοίνωσή τους σχετικά με την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στα τέλη Απρίλη. Παράλληλα, αποτυπώνει την αγωνία χιλιάδων νέων που έχουν σπρωχτεί στην πρόωρη κατάρτιση καλούμενοι να μειώσουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις τους για ουσιαστική μόρφωση και για δουλειά με δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, έπειτα από δύο χρόνια σπουδών πρέπει να δουλεύουν ως ανειδίκευτοι εργάτες. «Πρέπει να συμπληρώσουμε 7 χρόνια ένσημα για να ανοίξουμε δικό μας μαγαζί, που ως γνωστόν οι περισσότεροι εργοδότες αποφεύγουν να κολλάνε ένσημα στους υπαλλήλους τους, ή τουλάχιστον δεν τα βάζουν όλα, άρα το 7 είναι πλασματικό νούμερο. Στην πραγματικότητα μιλάμε για πολλά περισσότερα χρόνια».

Το ζήτημα που θέτουν οι μαθητές συνδέεται τόσο με το μοντέλο εκπαίδευσης όσο και απασχόλησης που κατ' επιταγή των μονοπωλίων εφαρμόζεται. Το οποίο προβλέπει φτηνή και γρήγορη κατάρτιση για μια μεγάλη μάζα απασχολήσιμων, οι οποίοι θα πρέπει να καταρτίζονται και να επανακαταρτίζονται, προκειμένου να έχουν πιθανότητα να βρουν δουλειά, με τους όρους που θέτουν οι εργοδότες.

Εξετάσεις για αποφοίτους ΙΕΚ

Ενα χρόνο «ξεκρέμαστοι» χρειάστηκε να μείνουν και οι απόφοιτοι δημοσίων ΙΕΚ, περιμένοντας να διενεργηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης στις οποίες υποχρεούνται να υποβάλλονται μετά τις διετείς σπουδές τους. Τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση, ο ΟΕΕΚ ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης της Β' περιόδου 2009 για τους αποφοίτους των ΙΕΚ θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιούνη 2010. Αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Α' περιόδου 2010.

Ωστόσο, πολλοί υποψήφιοι βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είτε γιατί χρειάζονται το χαρτί της πιστοποίησης για να δουλέψουν, είτε είχαν πληρώσει για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, είχαν κόψει τις στρατιωτικές αναβολές και ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις εξετάσεις και τα χρήματά τους εξαιτίας της καθυστέρησης η οποία αποδόθηκε στην καθυστέρηση διορισμού νέας διοίκησης στον ΟΕΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ