Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Τους επιβάλλουν μηνιάτικο χαράτσι 1.000 ευρώ

Σε μηνιάτικο χαράτσι 1.000 ευρώ υποβάλλονται χίλιοι θαλασσαιμικοί - δηλαδή πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο - του Δημοσίου καθώς απ' τον Απρίλη του 2009 διακόπηκε η πληρωμή των αναλωσίμων ιατρικών υλικών. Δηλαδή συρίγγων, «πεταλούδων» καθετήρων κ.ά. που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των θαλασσαιμικών, που γίνεται κάθε μέρα στο σπίτι τους. Τα υλικά αυτά είναι πανάκριβα και η διαδικασία λέγεται αποσιδήρωση.

Την διακοπή των αναλωσίμων έκανε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) μετά από εγκύκλιο του τότε υπουργού Οικονομικών και παρά τις διαμαρτυρίες των θαλασσαιμικών δεν έχει αλλάξει. Η οικονομική αφαίμαξη για κάθε έναν από τους περισσότερους από 1.000 θαλασσαιμικούς ασθενείς του ΟΠΑΔ φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ το μήνα, όπως καταγγέλθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ). Μάλιστα εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους, ιδιαίτερα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την Ασφάλιση και την Υγεία.

Επίσης στη συνέντευξη Τύπου καταγγέλθηκε ότι δεν λειτουργούν επαρκώς και με ασφάλεια περίπου 40 μονάδες μεσογειακής αναιμίας που δέχονται χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας. Ως τέτοιες αναφέρθηκαν οι μονάδες στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, στην οποία πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χωρίς παρουσία γιατρού, στο νοσοκομείο Αρτας, η οποία δεν διαθέτει καν γιατρό, και στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ιπποκράτειο», όπου οι μεταγγίσεις των 150 θαλασσαιμικών ασθενών πραγματοποιούνται στο υπόγειο του νοσοκομείου, χωρίς φυσικό φως και αερισμό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ