Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το συρρικνώνει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Τις δυσκολότερες μέρες της τελευταίας 20ετίας - μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου - περνά το Εθνικό Θέατρο. Το πρώτο κρατικό θέατρο κινδυνεύει από τις κυβερνητικές επιλογές, την περικοπή των επιχορηγήσεων και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού για μεγάλο ψαλίδι στον προϋπολογισμό του Εθνικού Θεάτρου - όπερ εγένετο - η πλειοψηφία του ΔΣ του Εθνικού αποφάσισε χτες, την αναστολή λειτουργίας του «ΡΕΞ» (και μη ανανέωση της μίσθωσης του ενοικιαζόμενου «Σύγχρονου Θεάτρου» που χρησιμοποίησε μέχρι φέτος).

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ, θεωρώντας πως πρόκειται για απόφαση συρρίκνωσης του καλλιτεχνικού έργου του Εθνικού Θεάτρου, που «γίνεται κατ' εντολή του υπουργού, ώστε να υλοποιηθεί και στο Εθνικό Θέατρο η πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της επέλασης στο λαϊκό εισόδημα. Βάσει αυτής της αντίληψης προτάθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή ο νέος προϋπολογισμός (σ.σ. 9 εκατ. ευρώ αντί 14 εκατ., πέρσι), που οδηγεί το Εθνικό στα πρόθυρα χρεοκοπίας» προϋπολογισμό που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΔΣ.

Το ΣΕΗ, διά του εκπροσώπου του στο ΔΣ, διαχώρισε τη θέση του από τις αποφάσεις του ΔΣ και κατήγγειλε τον εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό και το κλείσιμο του «ΡΕΞ», που θα οδηγήσει σε μεγάλες απολύσεις προσωπικού, άνοδο της ανεργίας όλων των κλάδων που σχετίζονται με το θέατρο και που θα χρησιμοποιηθεί σαν «όχημα» για τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζόμενων στο Εθνικό.

«Η μεγάλη μείωση της αιτούμενης από το Εθνικό Θέατρο επιχορήγησης» - σημειώνει ανακοίνωση του ΣΕΗ - «διευκολύνει τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των κρατικών σκηνών και θα οδηγήσει το Εθνικό σε τεράστια ελλείμματα, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει με εξωτερικό δανεισμό ώστε να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. Αυτή η προοπτική θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη θεσμική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου, καθώς θα σημάνει την εξάρτησή του από τράπεζες και ιδιωτικούς φορείς και θα το στρέψει στην εμπορευματοποίηση των δραστηριοτήτων του, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του».

«Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος έγινε ορατός μετά την παράτυπη απόφαση του ΔΣ για παραχώρηση της παράστασης "Τρίτο στεφάνι" στην Εταιρεία Ελληνική Θεαμάτων» και με το μεγαλύτερο ποσοστό. «Απόφαση που ακυρώθηκε μετά τις ενέργειές μας στο ΔΣ του Εθνικού. Προκειμένου να νομιμοποιηθεί η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του "ΡΕΞ", χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο βάσει μιας απλής έκθεσης συντήρησης του εξοπλισμού του. Παρά το αποτέλεσμα ελέγχου που πραγματοποίησαν αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που απέρριψε το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως επικίνδυνου και απογύμνωσε την επιχειρηματολογία υπέρ του κλεισίματός του, η πλειοψηφία του ΔΣ επισφράγισε το κλείσιμό του με την αιτιολογία ότι το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την περίοδο το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η λειτουργία του».

Το ΣΕΗ χαρακτηρίζει «ανεξήγητη την πρόθεση ολικής ανακαίνισης του "ΡΕΞ", την οποία δρομολογεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής, παρακάμπτοντας το ΔΣ του Εθνικού» και τέλος επισημαίνει ότι «αδυνατεί να κατανοήσει τη στάση του εκπροσώπου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, ο οποίος ψηφίζει να κλείσει μια κεντρική κρατική σκηνή».

Να σημειώσουμε ότι χτες το απόγευμα ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Γιάννη Χουβαρδά και ανανέωσε τη θητεία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιβάλλοντας ταυτόχρονα και νέα περικοπή του υποβληθέντα προϋπολογισμού του ΕΘ, κατά 900.000 ευρώ (αντί 9 εκατ. ευρώ 8.100.000 ευρώ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην εφαρμοστεί ο κώδικας δεοντολογίας στο Εθνικό (2022-03-01 00:00:00.0)
Τα προβλήματα συνεχίζονται (2014-12-16 00:00:00.0)
Διεκδικούν τα αυτονόητα (2009-01-28 00:00:00.0)
Προς επίλυση; (2003-03-06 00:00:00.0)
Γενική ασυδοσία (1996-01-24 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι "ημέτεροι"... (1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ