Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕ
Τριπλό «ναι» στα υπερκέρδη των πολυεθνικών

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν το νομοσχέδιο, που παρέχει «γην και ύδωρ» στους ξένους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες της Ενέργειας

Το νομοσχέδιο που ικανοποιεί με το παραπάνω τις αξιώσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με νέα προνόμια, νέες υψηλότατες αποζημιώσεις, επίσπευση του χρόνου αδειοδότησης, κατάργηση χωροταξικών εμποδίων και πολλά ακόμη μέτρα που διασφαλίζουν την υπερκερδοφορία του, ψήφισαν χθες επί της αρχής στη Βουλή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του να επισημαίνουν ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την παράδοση των ΑΠΕ στο κεφάλαιο, την οποία προωθεί παραπέρα το συζητούμενο σχέδιο νόμου, για σοβαρούς λόγους, όπως στρατηγικής σημασίας τομείς της χώρας - όπως ο τομέας της Ενέργειας - πρέπει να βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείριση του Δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα. Οπως είπε, «δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του λαϊκού εισοδήματος το οποίο πλήττει το σχέδιο νόμου, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εισπράττουν οι επενδυτές επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «πρέπει να οδηγεί στην ενεργειακή επάρκεια, στην κάλυψη, δηλαδή, των αναγκών, να υπάρχει ενεργειακή απεξάρτηση από εισαγόμενες πηγές Ενέργειας και σταδιακή διαφοροποίηση αυτών των πηγών και μία σαφέστατη αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων στον τομέα της Ενέργειας. Οχι μόνο βελτίωση του ιδιωτικού της επιπέδου, κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων που ποδοπατούνται, αλλά και, ταυτόχρονα, υπερυψηλά μέτρα όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης να διασφαλίζεται ένα φτηνό λαϊκό τιμολόγιο που να ικανοποιεί τις ανάγκες κατανάλωσης της Ενέργειας».

Αναφερόμενος στις περίφημες εναλλακτικές μορφές, σημείωσε ότι «αποτελεί κοροϊδία από αυτούς που ευθύνονται, εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος, οι κεφαλαιοκράτες, που οδήγησαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, να εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες του περιβάλλοντος». Οπως είπε, «το κάνουν για έναν πολύ απλό λόγο: Για να μπορέσουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου τους και να στηρίξουν την κερδοφορία τους επεκτεινόμενοι και σε άλλους τομείς. Θέλουν να κερδοσκοπήσουν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και να εκμεταλλευτούν το νερό, τη θάλασσα, τον αέρα, τον ήλιο, οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει για να κερδίσουν».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, γίνεται μια νέα αρχή, όπως υποσχεθήκαμε τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, το Δεκέμβρη. Μια νέα αρχή, η οποία όχι μόνον επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας με μια καινούρια διαδικασία, αλλά επιπλέον απελευθερώνει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης». Επίσης σημείωσε ότι «βάζει τις βάσεις για τις αλλαγές που θα φέρει η επόμενη δεκαετία στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Το σαφές μήνυμα είναι ο κεντρικός ρόλος των ΑΠΕ και η υιοθέτηση εθνικού δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυσή τους. Ο εθνικός δεσμευτικός στόχος για το 2020 είναι 20% για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης Ενέργειας, αντί του 18% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία». Το νομοσχέδιο χαρακτήρισε «σπουδαίο» ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ