Κυριακή 16 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ενιαίο μέτωπο με κυβέρνηση και ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα χωρίς θεσμική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να ακούγεται στη χώρα, ως μοναδική αντιπολίτευση, η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο». Αυτό ήταν το πιο δυνατό επιχείρημα του Α. Σαμαρά στην ετήσια γενική συνέλευση το ΣΕΒ, προκειμένου να πείσει τους βιομήχανους για την αρνητική ψήφο του κόμματός του στο μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ).

Η εκτόνωση της λαϊκής οργής, η δημιουργία αναχωμάτων στο εργατικό λαϊκό κίνημα, η διάσωση του δικομματισμού, η μακροχρόνια σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος αποτελούν με άλλα λόγια το σημαντικότερο λόγο που επικαλείται η ηγεσία της ΝΔ, δίχως βέβαια από την άλλη να αμφισβητεί ή να αντιστρατεύεται στο ελάχιστο τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει το μνημόνιο.

Ομως ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες «γενικευμένης αστάθειας» και σαρώματος του αστικού πολιτικού συστήματος, από τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή, που φοβούνται ότι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα, δε μπορεί να αγνοηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ. «Οι αντιδράσεις που προκαλεί η σημερινή αδιέξοδη πολιτική του (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο μέχρι χθες ακατάσχετος λαϊκισμός του και η κραυγαλέα πλέον αναξιοπιστία του, επιβάλλουν μια αντιπολίτευση που δεν θα ταυτιστεί μαζί του και δεν θα παρασυρθεί από τη φθορά του», υπεραμύνθηκε της τακτικής του ο Α. Σαμαράς.

Προκειμένου να πείσει για τα πλεονεκτήματα αυτής της τακτικής, αλλά και να δείξει ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της ηγεσίας του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας για δημιουργία «μετώπου ευθύνης και ρεαλισμού εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του ο Δ. Δασκαλόπουλος, ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει το μνημόνιο όταν έρθει στην κυβέρνηση, αλλά μέχρι τότε θα συνεχίζει να βάζει γερές πλάτες για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

Εξάλλου, μόνο για υπονόμευση του κλίματος συναίνεσης και «εθνικής ομοψυχίας» δεν μπορεί να κατηγορηθεί η ηγεσία της ΝΔ, όπως για πολλοστή φορά αποδείχθηκε από τη συμμετοχή του Α. Σαμαρά στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Δευτέρα και τα όσα είπε και πρότεινε σ' αυτή.

Με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αλλά κυρίως με την καθημερινή πρακτική του, ο πρόεδρος της ΝΔ απέδειξε στους βιομήχανους ότι οι συστάσεις τους για τη «γραμμή» που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ και συνολικά τα αστικά κόμματα παραβιάζουν ανοικτές πόρτες.

Ιδια «γραμμή»

Τι ζήτησαν, διά στόματος Δασκαλόπουλου, από την ηγεσία της ΝΔ οι μεγαλοβιομήχανοι;

1. Να βάλει πλάτη για να περάσει στο λαό η αντίληψη ότι το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι αναγκαίο. «Χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του Μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στο μηχανισμό στήριξης γιατί όπως συμπλήρωσε «μας δίνει την ευκαιρία να πραγματώσουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές που διαχρονικά αμελήσαμε».

Σε αυτή την κατεύθυνση όμως κινείται με συνέπεια η ηγεσία της ΝΔ. «Εδώ που μας έφεραν δεν υπάρχει άλλη επιλογή», (σ.σ. από την προσφυγή στο μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ), συμφώνησε ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή», προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος.

Επιπλέον εξήγησε ότι η αντίθεσή του στο μνημόνιο, στο όνομα ότι τα μέτρα που περιέχει βυθίζουν την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση, τον «νομιμοποιεί» να πιέζει για τη λήψη επιπρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. «Είπαμε λοιπόν όχι στα μέτρα, γιατί κάποιος πρέπει να θυμίσει ότι δεν αρκεί να κόβεις το έλλειμμα, αν δεν λύνεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα», τόνισε.

Πράγματι, η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να προωθηθούν τάχιστα οι διαρθρωτικές αλλαγές που σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από τις λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν έβγαλε «κιχ», για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο - ταφόπλακα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Η μόνη δήλωση που έγινε από τη ΝΔ ήταν του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας στην οποία εκφραζόταν η «απογοήτευση» (!) του κόμματός του.

Αντίθετα, βάζει πλάτες να επιταχυνθούν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη. «Λέω ναι σε όσα δυστυχώς δεν προωθούνται στο νέο νόμο: Στην προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στην αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στις εκτενείς συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων», υπογράμμισε με έμφαση ο Α. Σαμαράς στην ίδια ομιλία.

2. «Χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει ουσιαστικά την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άμεσης υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων του Μνημονίου και όχι μόνο των δημοσιονομικών», είπε ευθέως ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Φυσικά, ο Α. Σαμαράς δεν περίμενε τον πρόεδρο του ΣΕΒ και ήταν πανέτοιμος να απαντήσει. Πέραν των παραπάνω, είχε έτοιμη τη «λίστα» (των αιτημάτων του ΣΕΒ) που ήθελε να ακούσει το εκλεκτό ακροατήριο. «Ζητώ νέο νόμο για επενδύσεις, ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις... Ζητώ να αξιοποιήσει το κράτος τις ΣΔΙΤ, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες να κάνουν αυτό που μπορεί πλέον να κάνει το δημόσιο... Ζητώ να ληφθούν μέτρα (...) ώστε να ανασάνουν οι αγορές και να τονωθεί η οικονομία... Ζητώ να ξεκινήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου...». Δεν παρέλειψε βέβαια να υποσχεθεί μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον στα επίπεδα των γειτονικών βαλκανικών κρατών, αμέσως μόλις διαφανεί η έξοδος από την ύφεση.

3. Να συμμετέχει στο μέτωπο ενάντια στους απεργιακούς αγώνες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και ενάντια στα κόμματα εκείνα που ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποκάλεσε «μικρή μειοψηφία που επιχειρεί να χειραγωγήσει το λαϊκό θυμικό».

Πολύ καθυστερημένη η υπόδειξη του ΣΕΒ. Η ηγεσία της ΝΔ έχει ανοίξει μέτωπο εδώ και καιρό, διεκδικώντας μάλιστα αναβαθμισμένο ρόλο. Πρώτη η ηγεσία της ΝΔ, όπως με καμάρι δηλώνει ο εκπρόσωπός της, επιτέθηκε κατά του ΠΑΜΕ και αμφισβήτησε ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία στο όνομα της διάσωσης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Το επαναβεβαίωσε με στεντόρεια φωνή ο Α. Σαμαράς: «Ζητώ άμεσα να προστατευτεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας - το εμπόριο, ο τουρισμός, η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, η οικονομική και κοινωνική ζωή γενικότερα - από τις καθημερινές πλέον ταραχές», τόνισε, μη διστάζοντας μάλιστα να υπαινιχθεί ότι «έχει καταρρεύσει η έννομη τάξη»...

Οποιες προσπάθειες και αν κάνει η ΝΔ να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες θα σπάσει τα μούτρα της. Οι κουρελιασμένες φιλολαϊκές μάσκες δεν μπορούν να κρύψουν το αποκρουστικό βάρβαρο πρόσωπο της ενιαίας στρατηγικής που υπηρετεί με την κυβέρνηση, την πλουτοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ