Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου

Πρόσκληση για την έναρξη νέου γύρου «διαλόγου» έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το υπουργείο Εργασίας

Μόνος δρόμος διαλόγου για τους εργάτες είναι αυτός για την οργάνωση των ταξικών τους αγώνων κόντρα στα μονοπώλια (φωτ. από την απεργία της Πέμπτης)
Μόνος δρόμος διαλόγου για τους εργάτες είναι αυτός για την οργάνωση των ταξικών τους αγώνων κόντρα στα μονοπώλια (φωτ. από την απεργία της Πέμπτης)
Στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο προχωρά η κυβέρνηση. Μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) τους καλεί να διαβουλευτούν(!) για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο, που ήδη από τις αρχές του Μάη είναι νόμος του κράτους, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τα όρια απολύσεων αυξάνονται από 2% που είναι σήμερα σε 4%, για τις επιχειρήσεις με 200 εργαζόμενους.
  • Οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων που απολύονται μειώνονται, ενώ υπάρχει η επιδίωξη αυτές να καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για εφάπαξ και άμεση καταβολή που ισχύει σήμερα.
  • Καταργείται ο κατώτατος μισθός για νεοπροσλαμβανόμενους και μακροχρόνια ανέργους. Με αυτόν τον τρόπο και η ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι αυτοί έως 24 ετών θα υπογράφουν σύμβαση μαθητείας μέχρι 12 μήνες, κατά την οποία θα λαμβάνουν μόνο το 80% του μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο εργαζόμενος να μπαίνει σε πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για άλλα τρία χρόνια.
  • Καταργούνται ντε φάκτο οι συλλογικές συμβάσεις και ειδικά η ΕΓΣΣΕ που παύει να αποτελεί τη βάση για τις υπόλοιπες συμβάσεις, κλαδικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές. Το μνημόνιο και το σχετικό άρθρο του νόμου 3845/2010 ρητά ορίζει ότι «οι όροι των ειδικών Ομοιοεπαγγελματικών - Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν(!) έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
  • Επιπλέον το μνημόνιο προβλέπει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης στην εργασία» δηλαδή το πενιχρό επίδομα μετατρέπεται σε επιχορήγηση για τους καπιταλιστές. Οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής θα καλύπτεται από το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν τις «επιταγές» αυτές ακόμα και αν δεν εξασφαλίζουν εργασία στους ανέργους, αλλά απλώς στήνουν «προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».
  • Ενισχύεται ο ρόλος των Εταιρειών Ενοικίασης, καθώς αναλαμβάνουν να απασχολούν μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους που τους προωθούν στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά η απασχόληση στο Δημόσιο περνάει στα χέρια των δουλεμπόρων.

Μετά τα παραπάνω, η διαβούλευση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι μόνο «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, αφού ήδη οι εργοδότες επιζητούν και διεκδικούν αυτά τα μέτρα και ακόμα χειρότερα, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δηλώνει πάντα διαθέσιμη. Θα πρόκειται για διαβούλευση μεταξύ της ίδιας «οικογένειας». Πολύ περισσότερο, που ακόμα και αυτή η θεατρική παράσταση διαλόγου δεν έχει την παραμικρή αξία καθώς στην επιστολή του ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι με την εφαρμογή του μηχανισμού του μνημονίου «η χώρα μας ανέλαβε την υποχρέωση για εφαρμογή ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος σειράς διαρθρωτικών αλλαγών...»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ