Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Λαϊκός κλοιός στους πραξικοπηματίες

Ο λαός της Ονδούρας μέσα από το Μέτωπο εξακολουθεί να αντιστέκεται
Ο λαός της Ονδούρας μέσα από το Μέτωπο εξακολουθεί να αντιστέκεται
Αντιμέτωπη με ένα συνεχώς διευρυμένο, ως προς τη μαζικότητα, μαχητικότητα αλλά και στόχους λαϊκό κίνημα βρίσκεται η κυβέρνηση του «Προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Ενα λαϊκό κίνημα που αποτελεί τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα στις προσπάθειες νομιμοποίησης του πραξικοπήματος και αποψίλωσης των ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση του ανατραπέντα Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Την ίδια στιγμή, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της ΕΕ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απομονωμένη...

Η βδομάδα που πέρασε ήταν χαρακτηριστική των πολυεπίδων εξελίξων που λαμβάνουν χώρα στην Ονδούρα. Καταρχήν, όπως αναφέρει το Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης, καταγράφτηκε μία πρώτη νίκη στους αγώνες των δασκάλων καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενάντια στη συνταγματικότητα του «Νομοθετικού Πλαισίου για το Διδακτικό προσωπικό», για να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των δασκάλων.

Από τη Δευτέρα το πρωί, δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι αλλά και εργαζόμενοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα και δηλώνουν ότι παρά την πρώτη νίκη ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης Λόμπο περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της Παιδείας, την ιδιωτικοποίησή της και την απεμπόληση των δικαιωμάτων του διδακτικού προσωπικού.

Πρόκειται για σχέδια που περιλαμβάνονται και στο πακέτο που κομίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιπροσωπεία του οποίου από κοινού με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BID) επισκέπτονται την Ονδούρα με στόχο την «έγκριση της επανέναρξης της βοήθειας και των δανείων» ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα μέτρα που κομίζουν οι αξιωματούχοι των διεθνών πιστωτικών οργανισμών γνωστά, όπως περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις με το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγείανσης, της «καραμέλας» που χρησιμοποιείται παντού όπου πάει το ΔΝΤ, για να τσακιστούν λαϊκά δικαιώματα και να ωφεληθεί το κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε η τιτάνια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να νομιμοποιηθεί και να αναγνωριστεί η συνέχεια του πραξικοπήματος, μέσω της υποτιθέμενα εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα, συνεχίστηκε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) Κάρμεν Λορνελιν, να πρωτοστατεί στη συνάντηση του Εντουάρδο Στάιν από την Επιτροπή Αλήθειας που έχει στήσει η κυβέρνηση της Ονδούρας με τη επιτροπή Διαμερικανικού Διαλόγου και «ανεπισήμων» συναντήσεων στην έδρα του ΟΑS. Πρόκειται μάλιστα για μία σοβαρότατη παραβίαση της χάρτας του OAS καθώς η Ονδούρα έχει αποβληθεί από τους κόλπους του Οργανισμού αμέσως μετά το πραξικοπημα της 28ης Ιουνίου 2009.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάγκλας Φρέιζερ στην Ονδούρα, κατά την οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Μάρλον Πάσκουα, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας «με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση των μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο στρατευμάτων» όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του στρατού.

Εντούτοις, οι προσπάθειες των ΗΠΑ πέφτουν προς το παρόν στο κενό, καθώς τόσο η απεργία πείνας των Δικαστικών που εκδιώχθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς είχαν δηλώσει δημόσια την παράνομη και αντισυνταγματική φύση του πραξικοπήματος, όσο και η έκθεση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επισκέφτηκε την Ονδούρα και αναφέρει ότι οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σφοδρότατες και συνεχίζονται από την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος», αποκαλύπτουν την πραγματική φύση και τους στόχους του καθεστώτος Λόμπο.


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ